Új Wizz Air-járat indulhat Budapestről Lembergbe

Forrás: MTI

 2018. november 26. 20:03

A járatról Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt, aki november 26-án Kijevben tárgyalt.

„Több olyan közös projekt is tárgyalás alatt áll, amelyek közelebb hozhatják majd az ukránokat a magyarokhoz, illetve a két országot egymáshoz. Két új autópálya-kapcsolatot tervezünk építeni országaink között, az M3-as autópályát hosszabbítanánk meg két irányba is Ukrajna felé, ennek tervezése jelenleg zajlik” – mondta az államtitkár. Fontosnak nevezte a beregszászi elkerülő út és a Beregszász-Munkács közötti út felújítását, illetve a hiányzó szakaszok megépítését, amely magyar forrásból történik, s amelyre 50 millió eurót ajánlott fel a magyar kormány. Szót ejtettek a Munkács és Budapest közti vasúti járatok menetidejének lényeges csökkentéséről. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 300 kilométeres szakasz jelenlegi 8-9 órás menetidejét 2-3 órára szeretnék csökkenteni, amit műszaki fejlesztésekkel, illetve szabályozás-összehangolással kívánnak megoldani. Szavai szerint akár már az év vége előtt megszülethet a megállapodás az új járatokról.

A közúti és a vasúti közlekedés is javul

Fotó: Wikipédia

A tárgyalásokon szó volt a meglévő határátkelőhelyek felújításáról és új határátkelők megnyitásáról. „Mindkét ország komoly forrásokat fektetett abba, hogy kiépítse a határhoz vezető útszakaszokat” – jegyezte meg. Megépültek a Nagyhódos és Nagypalád közötti átkelőhöz vezető utak mindkét oldalon, már csak a határellenőrzési felépítmény megépítése maradt hátra.

Kapcsolódó cikkek