Új-zélandi útlevélkönnyítések

Forrás: turizmus.com

 2016. október 05. 18:25

Október 9-től már online is lehet igényelni az elveszett vagy megrongálódott új-zélandi útlevél pótlását külföldről, így Magyarországról is.

Azok az új-zélandi állampolgárok, akiknek ellopják, megrongálódik vagy elvész  az útlevele, gyorsan juthatnak új teljes értékű útlevélhez vagy ETD-hez (Emergency Travel Document), azokban az országokban is, köztük Magyarországon, ahol nincs új-zélandi nagykövetség.

Az új rendelet szerint október 9-től már online módon is lehet igényelni útlevelet, ami a leggyorsabb módja a hiányzó okmányok pótlásának – tájékoztatott Sárdi Rezső, Új-Zéland tiszteletbeli konzulja. Magyarországon is több tucat új-zélandi útlevél vész el évente. Az utazóknak nem kell mást tennie, mint a www.passports.govt.nz honlapon a megfelelő kérvényt kitölteni és továbbküldeni. A gyorsított eljárásnak köszönhetően az utazók néhány napon belül folytathatják útjukat.

Az új-zélandi konzulátuson hitelesíthetők azok az okmányok (bizonyítványok, erkölcsi, születési anyakönyvi bizonylat stb.), amelyek a kiutazáshoz szükségesek, ha valaki dolgozni vagy kitelepülni készül Új-Zélandra.

Magyarországról turistaként kiutazó magyar állampolgárok háromhavi tartózkodásra vízummenetességet élveznek, amennyiben megfelelnek a beutazáshoz előirt feltételeknek. Fontos tudni, hogy amennyiben idegenvezető kíséretével utazik csoport Új-Zélandra, az idegenvezetőnek vízummal kell rendelkeznie, mert ez is munkavégzésnek számít.