Újabb 160 korszerű autóbusszal bővül a MÁV-Volán-csoport flottája

Forrás: MTI

 2023. október 17. 16:03

Folytatódik a következő években a MÁV-Volán-csoport járműfiatalítási programja, következő lépésként 160 darab korszerű, környezetkímélő, szóló kivitelű autóbusz érkezhet a Volánbuszhoz - közölte a közlekedési társaság.

A járműveket a közlekedési vállalat több ütemben, a jelenlegivel megegyező vagy kedvezőbb áron rendelheti meg a közbeszerzési eljárás első szakaszában kiválasztott beszállítóktól a következő három évben - írják a közleményben.

A 2022 decemberében indult közbeszerzési eljárás eredményes lezárásának köszönhetően az Omnibus Hungária Kft. és az ECO-Tech VisiON Kft.  160 darab kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt, és 16 diagnosztikai eszközcsomagot szállíthat a Volánbusznak.

Az erről szóló keretmegállapodásokat kedden írta alá Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója, Uray Dóra, az Omnibus Hungária Kft. ügyvezetője és Kerezsi Róbert, a vállalat cégvezetője, illetve Molnár Tamás, az ECO-Tech VisiON Kft. ügyvezetője.

Folytatódik a Volán-flotta megújulása - képünk csak illusztráció

Fotó: 123rf.com

A pályázati feltételek alapján a szállítandó járművekkel szemben elvárás, hogy a klímaberendezéssel felszerelt autóbuszok legalább 45 ülőhellyel rendelkezzenek, és legalább 80 fő egyidejű szállítására legyenek alkalmasak. Emellett elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval is rendelkezniük kell - részletezik a közleményben.

Az autóbuszokat Euro 6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotornak kell hajtania.

A lehívási kötelezettség nélküli keretmegállapodások aláírásával a szállítók vállalták, hogy a következő három évben nem emelik áraikat. A Volánbusz az újabb fordulókban az aktuálisan kedvezőbb - de a keretmegállapodásban szereplőnél nem magasabb - árat ajánló partnertől rendeli meg a járműveket - közölte a Volánbusz.

A Volánbusz 2022-ben mintegy 540 millió utazást bonyolított le országszerte.

A MÁV-Volán-csoport járműfiatalítási programjának keretében - a korábban lezárt beszerzéseknek köszönhetően - év végéig megérkezik a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság - tájékoztatott a közlekedési társaság.