Újabb 21 emeletes motorvonat gyártását kezdik el

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 27. 16:00

2021 tavaszától havonta egy új emeletes motorvonat (KISS) állhat forgalomba az újszászi, a székesfehérvári és a győri vonalakon. A szerelvényeket a Stadler Bussnang AG gyártja.

A MÁV Start Zrt. 2017 augusztusában írt alá keretmegállapodást 40 KISS motorvonat beszerzésére. Akkor tizenegy, 2018 decemberében pedig nyolc emeletes motorvonat gyártásáról állapodtak meg.

Most eredményesen zárult a további 21 motorvonat beszerzéséről szóló írásbeli konzultációs folyamat.

Ennek köszönhetően a szerződés aláírását és a forrás biztosítását követően megkezdheti a gyártást a nyertes vállalkozó, a Stadler Bussnang AG – közölte a MÁV.

A kétszintes KISS motorvonatok összesen 600 férőhelyesek

Fotó: MÁV

A 21 új motorvonat gyártása 100,75 milliárd forintból valósulhat meg uniós és hazai költségvetési támogatással. A szerződés aláírása szeptember első felében várható.

Az első 19 vonat gyártása a tervezett ütemben halad, 2020 februárjától tizenegy, 2020 végétől pedig további nyolc KISS szállítja majd az utasokat a legforgalmasabb Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vasútvonalakon.

A 600 férőhelyes, kétszintes motorvonatok korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel (három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható mosdóval) lesznek felszerelve. A multifunkciós terekben  4 kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható. Továbbá wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd.

Kapcsolódó cikkek