Újabb fenntarthatósági díj a Budapest Airportnak

Forrás: turizmus.com

 2018. június 19. 15:48

Ismét fontos környezetvédelmi elismerést kapott a Budapest Airport: röviddel az ACI karbonsemleges minősítésének megszerzése után átvehette a Telekom által alapított DELFIN (azaz Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért) Díjat.

A „klímavédelem” kategóriában átvett kitüntetés a cég folyamatos fenntarthatósági törekvéseinek elismerése.

A DELFIN Díjat összetett szempontrendszer alapján ítélik oda évről évre a pályázók közül legfenntarthatóbbnak ítélt vállalatoknak és szervezeteknek. A pályázatok elbírálása során a környezetvédelem mellett a társadalmi és gazdasági törekvéseket is figyelembe veszi a zsűri. A Budapest Airport többek között azzal érdemelte ki ezt a rangos elismerést, hogy az elmúlt öt évben 44%-kal csökkentette az egy utasra számított szén-dioxid kibocsátást, de olyan fejlesztések is fontos szerepet játszottak a díj megszerzésében, mint a terminálokon bevezetett LED-es világítás és a klímarendszer korszerűsítése.

A Budapest Airport a saját működésének optimalizálása mellett a repülőtér területén működő partnereit is hatékonyabb működésre ösztönzi. A három éve, 2015-ben indított Greenairport program keretében immár 36 partner összefogásával közös környezetvédelmi akciókkal teszik fenntarthatóbbá a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működését.

Szarvas Gábor, a Budapest Airport EHS igazgatója a díjkiosztón

Fotó: Magyar Telekom

„Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a repülőtér működését környezetbarát technológiákkal fenntarthatóvá tegyünk, épp ezért rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy idén a Budapest Airport vehette át a DELFIN díjat” – hangsúlyozta Szarvas Gábor, a Budapest Airport EHS igazgatója. Hozzátette: „Az elmúlt öt évben az utasforgalom folyamatos növekedése ellenére évről évre csökkentettük a repülőtér egy utasra számított szén-dioxid kibocsátását különböző energiaracionalizálást  célzó programokkal, és a közép-kelet-európai régióban elsőként megkaptuk a karbonsemleges repülőtér minősítést is. A továbbiakban is arra törekszünk, hogy a budapesti repülőtér a dinamikusan növekvő forgalom mellett is környezetvédelmi és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható módon üzemeljen és fejlődjön.”

Alig két hónappal ez előtt, 2018 áprilisában is jelentős elismeréssel gazdagodott a repülőtér fenntarthatósági projektje: az ACI (a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa) akkreditációs programja kimutatta, hogy a Budapest Airport működése során egyensúlyban tartja energiafelhasználását és –termelését, ezzel – Közép-Kelet-Európában elsőként - megszerezve a karbonsemleges minősítést.