Újabb forrásátcsoportosítás a Budapest-Belgrád vasútra

Forrás: turizmus.com

 2018. október 10. 10:37

Az új kormányhatározat önálló mérnökszervezet felállításáról is rendelkezik.

A kormány felszólította a pénzügyminisztert, valamint az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy gondoskodjanak róla: 2018  és 2026 között rendelkezésre álljon a legfeljebb 6 milliárd 160 millió forint a Budapest és Belgrád között tervezett vasútfelújítás mérnöki munkálataira. A kormányhatározat úgy fogalmaz, hogy "a vasúti építményekre vonatkozó átjárhatósági műszaki előírások követelményeinek való megfelelés céljából" egyetért "Mérnök Szervezet megbízásával", méghozzá "a műszaki lebonyolításhoz szükséges független mérnöki, műszaki ellenőrzési feladatok ellátása érdekében".

A szervezet felállításának részleteiről nem szól a dokumentum, viszont meghatározza, hogy a 2017-es költségvetésben megszabott 4 milliárd forint és a 2018-as költségvetésben megállapított 5,8 milliárd forint felett 2018 és 2026 között évente pontosan mekkora összeget kell biztosítani a mérnöki tevékenységre.

A pénzügyi keret 525 milliárd forint

Fotó: turizmus.com

Az összesen több mint 6 milliárd forintot a 2020–2026. évi központi költségvetésben kell elkülöníteni az Innovációs és Technológiai Minisztérium Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújítását szolgáló fejezeti kezelésű előirányzata javára.

A kormány egyúttal felhívta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a mérnöki feladatok ellátása érdekében kössön támogatási szerződést a kedvezményezett MÁV Magyar Államvasutak Zrt.-vel.

Júniusban Szijjártó Péter külügyminiszter Pekingben úgy fogalmazott, hogy a magyar mérnök szakértők által meghatározott pénzügyi keret 525 milliárd forint, plusz 10 százaléknyi tartalék, tehát a pénzügyi ajánlatoknak ezen az összegen belül kell lenniük.

A beruházáshoz nyújtandó kínai hitelről akkor még folytak a tárgyalások. A magyar kormány szeptember közepéig adott időt a kínai Exim Banknak és a magyar pénzügyminisztériumnak arra, hogy megállapodásra jussanak e pontokról. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a győztes ajánlattevővel történő szerződéskötést követően legfeljebb két évet tehet ki a tervezési és engedélyeztetési folyamat, a kivitelezésnek pedig két és fél, maximum három évet szabtak meg.