Újabb haladékot kaptak a balatoni önkormányzatok

Forrás: balatontipp.hu

 2018. március 28. 13:55

Ideiglenesen elhárult az újraállamosítás veszélye a Balatoni Hajózási Zrt.-nél, mert az önkormányzatok újabb haladékot kaptak a tőkejuttatási kötelezettség teljesítésére.

Tíz évvel ezelőtt a Gyurcsány-kormány döntött arról, hogy a balatoni hajóstársaságban még meglévő 48,99% szavazati arányt megtestesítő állami részvénycsomagot ingyenesen az érintett önkormányzatoknak adja – a már meglévő tulajdonrészük mellé - írja a Balatontipp.hu.

A döntés indoka szerint ezzel segíteni akarták az önkormányzatokat a menetrendi személyhajózással, a komp- és révközlekedéssel, a közösségi használatú vízi létesítmények (strandok, közforgalmú kikötők) karbantartását elősegítő kotróflotta működésével kapcsolatos feladataik ellátásában. Feltételként a fenti tevékenységek fenntartása mellett előírták, hogy az önkormányzatok a döntés után 576 millióval megemelik a társaság alaptőkéjét, és négy éven belül további 1,4 milliárd forintos tőkejuttatást biztosítanak a tulajdonuk arányában.

Az továbbra is kérdés, honnan lesz pénzük az önkormányzatoknak a tőkeemelésre

Fotó: pixabay

A kormányhatározat kimondta, hogy amennyiben a pénzt nem fizetik be, akkor egy összegben ki kell fizetniük az ingyenesen juttatott részvénypakett átadáskori piaci forgalmi értékét. Az önkormányzatok jelentős része a megadott határidőre nem tudta, vagy nem is akarta volna teljesíteni a ráeső fizetési kötelezettséget. Ugyanakkor arra sem volt esély, hogy a részvények árát kifizettethetik velük. 2012 őszén a kormány emiatt öt év haladékot adott a tőkeemelésre, de ezért cserébe korlátozta az érintett részvények elidegenítési lehetőségét.

A helyzet persze közben sem változott, ezért tavaly októberben újabb haladékot kaptak a települések, a kormány a fizetési kötelezettséget 2018. március 31-ére halasztotta.

Ha ideiglenesen is, de most újra elhárult ez a veszély, mert a kormány a március 26-án elfogadott 1139/2018 számú határozatban 2019. január 31-ére módosította az 1,4 milliárdos kötelező tőkejuttatás határidejét.

Kapcsolódó cikkek