Újabb határidő az Alitaliának

Forrás: sueddeutsche.de

 2019. május 07. 17:11

2019. június 15-ig halasztotta el a döntést az olasz kormány a csődvédelem alatt álló Alitalia jövőjéről.

A korábban kitűzött határidőre, 2019. április 30-ig nem sikerült társbefektetőt találnia a csődvédelem alatt álló Alitalia olasz légitársaság megvételéhez az ezzel megbízott Ferrovie dello Stato (FS) olasz állami vasúttársaságnak, ezért Luigi di Maio olasz ipari miniszter és miniszterelnök-helyettes újabb másfél hónappal tolta ki a társaság megmentésére irányuló terv kidolgozásának határidejét.

A légitársaság 2017. május elején kért csődvédelmet. Működésének fenntartásához egy 900 millió eurós áthidaló kölcsönt kapott, amelynek visszafizetési határidejét már többször meg kellett hosszabbítani. A Sueddeutsche.de értesülései szerint a légitársaság életben tartása azóta 8 milliárd eurójukba került az olasz adófizetőknek, vesztesége pedig iparági becslések szerint 700 millió euróra rúghat 2018 eleje óta.

A légitársaságot a felszámolás fenyegeti, ha másfél hónapon belül nem találnak befektetőt.

Fotó: Wikimedia

A tervek szerint az olasz állam és a Delta Air Lines amerikai légitársaság 15-15 százalékos részesedést vásárolna az Alitaliában. A Sueddeutsche.de úgy tudja, az FS is kész 30 százalékkal beszállni, a maradék 40 százalékra nem találtak a határidőig jelentkezőt.

Daniele Discepolo vagyonkezelő márciusban arra figyelmeztette az illetékes parlamenti bizottságot, hogy ha nem sikerül a lehető leggyorsabban lezárni az Alitalia eladását, nem marad más lehetőség, mint a felszámolás. Ez azonban állítólag nagy kudarc lenne di Maio számára, akinek a közvélemény-kutatások szerint amúgy is egyre esik a népszerűsége.