Újabb Ipoly-híd nyílt Magyarország és Szlovákia között

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. március 12. 09:45

Újabb Ipoly-hidat adtak át Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Drégelypalánknál, a másikon Ipolyhídvégnél.

A fejlesztéshez kapcsolódóan hazánkban egy kilométernyi, míg a szlovák oldalon ötszáz méternyi utat építettek, és mindennek a nyomán pár percre rövidült az átkelés ideje az eddigi húsz kilométeres autózás helyett – minderről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be a közel hárommilliárd forintból épült, 50 méteres Szent Borbála híd hétfői ünnepélyes átadóján. A minisztérium közleménye szerint az új híd nagyban meg fogja könnyíteni a határ menti közösségek életét.

A 654 kilométeres határszakaszon 2010-ben még csak huszonkét ponton lehetett átkelni, a két ország vezetői azonban 2014-ben megállapodást írtak alá ezek számának a növeléséről, ami az új híddal el is érte a negyvenet.

Felavatták a Drégelypalánk és Ipolyhídvég közötti hidat

Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

 

Ez tizennyolc új összekötő kapocs a két ország között és készen állnak arra, hogy új hidakat, új utakat, új vasútvonalakat építsenek.

Ahogyan lapunk is beszámolt róla korábban, a híd már januárban megépült, akkor azonban az Ipoly áradása nem tette lehetővé a megközelítését közúton.