Újabb jelentős SAF-beszerzésről állapodott meg az Air France–KLM

Forrás: turizmus.com

 2022. december 06. 13:31

Az Air France–KLM csoport megállapodott a francia TotalEnergies vállalattal 800 ezer tonna fenntartható forrásból származó kerozin (SAF) vásárlásáról, az első szállítmány jövőre érkezhet meg.

Az Air France–KLM csoport megállapodott a francia TotalEnergies vállalattal 800 ezer tonna fenntartható forrásból származó kerozin (SAF) vásárlásáról. Ezt a mennyiséget 2023-tól 10 éven keresztül biztosítja az energetikai vállalat.

A terméket Franciaországban állítják elő hulladékból és a körforgásos gazdaság melléktermékeiből, így elsősorban állati zsírokból és használt sütőolajból. Az Air France–KLM csoport szigorú előírásainak köszönhetően csak olyan terméket vásárol, amely nem veszélyezteti az élelmiszerellátást vagy az állatok takarmányozását, és nem tartalmaz pálmaolajat.

A két társaság közel 10 éve működik együtt a fenntartható kerozin gyártásában és felhasználásában: 78 francia belföldi Air France-járatot teljesítettek 10 százalékos arányú fenntartható kerozinnal, emellett a Total biztosította az üzemanyagot az Air France Párizs-Montreal járatához, amely az első alkalom volt, hogy szélestörzsű repülőgépet 10 százalékban SAF-fal üzemeltettek.

800 ezer tonna SAF vásárlásáról kötött megállapodást az Air France–KLM csoport

Fotó: Air France

Korábban az Air France–KLM 1,6 millió tonna fenntartható kerozin vásárlásáról állapodott meg a Neste és DG Fuels vállalatokkal 10 évre. A csoport célja, hogy 2030-ra kerozinigényének 10 százalékát fenntartható tüzelőanyaggal elégíti ki, a mostani vásárlásokkal ez az arány jelenleg 3 százalék.

A fenntartható kerozin használata azért is fontos, mert életciklusra vetítve 80 százalékkal kisebb a szén-dioxid-kibocsátása, mint a hagyományos üzemanyagnak. Ez az egyik fő eszköz ahhoz, hogy az Air France–KLM csoport elérje környezetvédelmi céljait és 2030-ra a 2019-es szinthez képest 30 százalékkal csökkentse az egy árukilométerre vetített emissziót.

Ennek részeként a társaság részletes terveket dolgozott ki az üzemanyagok felhasználásából adódó károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Ezeket a terveket a tudományos szempontokat is figyelembe vevő SBTi (Science Based Targets initiative) nemzetközi szervezet a párizsi klímaegyezményben szereplő célokkal összeférhetőnek, valamint minden elemében megvalósíthatónak minősítette.

Benjamin Smith, az Air France–KLM csoport vezérigazgatója azt mondta, az emissziócsökkentésnek három fő lépése van: flottamodernizáció, fenntartható kerozin használata és az üzemelés optimalizálása. „Az SBTi jóváhagyása fontos mérföldkő a csoport számára, mivel ez azt jelenti, hogy tudományos szempontból megalapozottak a törekvéseink és cselekvési tervünk” – hangsúlyozta.

A flottamodernizáció részeként a korábbiaknál 20-25 százalékkal kevesebb károsanyagot kibocsátó repülőgépek aránya 2028-ra a flottán belül 64 százalékra emelkedik, erre a célra évente 2 milliárd eurót fordít az Air France–KLM.