Újabb légitársaság alkalmazottai sztrájkolnak

Forrás: MTI

 2018. augusztus 03. 15:58

Augusztus 8-án reggel hat órától sztrájkba lépnek a Croatia Airlines horvát légitársaság pilótái, utaskísérői és technikusai – közölte augusztus 3-án a repülőtársaság dolgozóinak szakszervezete.

Az állami tulajdonban lévő vállalat alkalmazottai magasabb béreket, jobb munkakörülményeket, valamint új kollektív szerződést követelnek. A munkabeszüntetés addig tart, amíg a vezetés eleget nem tesz a követeléseknek. A Croatia Airlines igazgatósága közleményben figyelmeztette a szakszervezeteket és minden dolgozót, hogy jól gondolják át, milyen következményekkel járhat a munkabeszüntetés ebben a pillanatban a vállalat számára.  Az idei év első féléves pénzügyi jelentésében jól látszik, hogy nőtt a társaság forgalma és az utasok száma, valamint csökkent a vesztesége 2017-hez képest. A nyári hónapoknak köszönhető, hogy a Croatia Airlines fenn tudja tartani egész éves működését, és fizetést tud biztosítani a dolgozóknak.

A sztrájk napi 800 ezer euró veszteséget jelent a vállalatnak

Fotó: Croatia Week

A társaság közlése szerint a turistaszezon közepén csak a sztrájk első napja mintegy hétezer utast érint, és minden nap 800 ezer euró veszteséget jelent a vállalatnak.

A Croatia Airlines régóta küzd likviditási problémákkal. Zágráb kisebb-nagyobb megszakításokkal évek óta stratégia partnert keres a vállalat részére, egyelőre sikertelenül.