Újabb lépést tettek a svédek a környezettudatosság útján

Forrás: turizmus.com

 2019. július 18. 12:25

A svéd kormány utasította az állami közlekedési hatóságot, hogy dolgozzon alternatívákat azok számára, akik a repülés helyett az utazás kevésbé környezeteszennyező módját szeretnék választani.

Korábban megírtuk, hogy a „flygskam”, azaz a „repülés szégyene” mozgalom egyre népszerűbb a svédek körében, akik ennek hatására a repülőnél környezetkímélőbb járműveket választanak. Mindez már a számokban is megmutatkozik: az állami vasúttársaság 21%-os növekedést tapasztalt az üzleti utasok körében 2018-2019 telén, miközben a tíz légikikötőt működtető Swedavia forgalma idén februárban 4%-kal, márciusban pedig már a 6%-kal csökkent.

Már a vonatforgalom növekedésében és a légi forgalom csökkenésében is megmutatkozik a svédek környezettudatossága

Fotó: needpix.com

Az eddig csak etikai alapon álló folyamat újabb lökést kapott azzal, hogy a svéd kormány utasította az állami közlekedési hatóságot (Trafikverket), hogy készítsen hatástanulmányokat, illetve terveket arra, hogy Svédország és Európa egyes nagyvárosai között naponta közlekedő éjszakai vonatjáratokat indítsanak – tudósít a fejleményről a g7.hu.

A kormány egyértelműen környezetvédelmi okokkal magyarázza a lépést, szeretné tartani a károsanyag-kibocsátás semlegességére tett tervét, aminek fontos része a különböző utazási alternatívák kínálata. Ez pedig nem is burkoltan azt jelenti, hogy a repülős utazásokkal szemben szeretnének valós választási lehetőséget adni.

A Trafikverketnek 2020. január 15-re jelentést kell készíteni a projekt állásáról, és jövő áprilisig be kell mutatni az eredményeket. Jelentős munkát kell addig elvégezni, mert nem csak útvonalakat kell javasolni, hanem ki kell dolgozni az új járatok üzleti tervét is. Meg kell határozni, hogy milyen fejlesztésekre lenne szüksége a svéd állami vasúttársaságnak a szolgáltatáshoz, mennyi bevételt hozhatnak az új útvonalak, vagy ki lehet-e ezeket szervezni magánvasúti cégeknek.

A Trafikverketnek fel kell vennie a kapcsolatot a járatokat fogadó országokkal, és tárgyalásokat kell kezdenie velük az esetleges közös finanszírozásról.

Nagy vita kerekedhet abból, ha dél felé sok éjszakai vonat indul, mert szinte biztos, hogy ezek nem lesznek nyereségesek, vagyis állami támogatással futnak majd.

A kritikusok másik érve, hogy az új járatok utasai valószínűleg főleg a turisták, magán utazók közül kerülnek majd ki. Így pedig az állam azokat a vagyonosabb családokat fogja támogatni, amelyek eleve a drágább európai nyaralásokat terveznek. Ezzel szemben a repülés tisztán piaci alapon elégíti ki ezeket az igényeket.