Újabb létszámleépítésre kényszerül a Budapest Airport

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 21. 20:30

Az őszi és téli hónapokban is 90 százalék körüli utasforgalmi visszaesés várható a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, elkerülhetetlenné vált az újabb, csoportos létszámcsökkentés – jelentette be a Budapest Airport.

Mostanra egyértelművé vált, hogy egyrészt a szeptembertől érvényben lévő utazási korlátozások, másrészt a vártnál lassabban visszatérő utazási kedv újabb, hónapokon át tartó, jelentős utasszámcsökkenést fog eredményezni a budapesti repülőtér forgalmában. Ez azt jelenti, hogy Budapest Airport nem tudja fenntartani a legutóbbi, májusi létszámleépítéskor tervezett 10 milliós utasszámhoz mért dolgozói létszámot sem, ezért elkerülhetetlenné vált az újabb, várhatóan 236 főt érintő létszámcsökkentés – közölte a társaság. 

A tájékoztatás szerint a létszámleépítésben érintett munkavállalókkal a Budapest Airport a lehető leghumánusabban és legkorrektebben fog eljárni. Azon rászoruló munkavállalóknak, akiknek a koronavírus-járvány miatt veszélybe került a fizikai vagy mentális egészsége és a szociális biztonsága, továbbra is lehetőségük van a BUD Csoport Munkavállalóiért Alapítványhoz fordulni.

A tervezett forgalom egyharmada, legfeljebb 5,5 millió légi utas várható idén Budapesten

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Közölték azt is, hogy a következő hónapokban kizárólag a repülőtér biztonságos üzemeltetése érdekében szükséges kiadásokra fog költeni a vállalat, a beruházások számát erőteljesen csökkenti, és a meglévő forrásokat az alapvető repülőtér-üzemeltetésre, valamint a bérekre fogja fordítani.

A Budapest Airport működése továbbra is stabil, a vállalat finanszírozása biztosított. A repülőtér üzemeltetőjeként a társaság továbbra is garantálni tudja a repülőtér biztonságos és folyamatos működését, illetve az ehhez szükséges személyi állomány rendelkezésre állását – szögezték le.

A Budapest Airport azzal számol, hogy a várható éves utasforgalom a 17 évvel ezelőtti szintre csökken; az őszi és téli hónapokban is 90 százalék körüli visszaesés lesz. A további járattörlések és utasszámcsökkenés miatt az utasforgalom a tervezett egyharmada, legfeljebb 5,5 millió fő lehet idén.