Újabb mélypontra számít a Budapest Airport

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 01. 13:27

Az idei nyár elejeihez hasonló forgalomra számít szeptemberben a Budapest Airport, amely tájékoztatása szerint felkészült az új határátlépési szabályok végrehajtására.

A személyforgalomban Magyarország területére a 2020. szeptember 1-jétől hatályos szabályozás érelmében fő szabály szerint csak bizonyos feltételek mellett léphetnek be külföldi állampolgárok. A sportrendezvények résztvevőire, szervezőire, valamint a kapcsolt vállalkozások munkavállalóira külön rendelkezések vonatkoznak. A magyar állampolgároknak a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság területéről való beutazásáról, valamint ezen országok állampolgárainak Magyarországra történő beutazásáról szintén külön szabály rendelkezik – emlékeztet a szeptember elején életbe lépett utazási szigorításokra közleményében a Budapest Airport.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság bizonyos esetekben felmentést adhat a belépési tilalom alól külföldi állampolgárok részére. Egyéni méltányosság itt kérelmezhető.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság a határellenőrzési pontnál minden járat minden utasát okmányellenőrzésnek, illetve – a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltatójának közreműködésével – kötelező testhőmérséklet-mérésnek veti alá.

Az okmányellenőrzés három különböző ponton történik szeptember 1-jétől

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A Budapest Airport ezúton is felhívja utasai figyelmét, hogy mivel az országba történő belépés előtt – a kormányrendeletnek megfelelően – az utasok részletes kikérdezése és az adatfelvétel zajlik, az okmányellenőrzés a korábbinál több időt vesz igénybe. Arra kérik az utasokat, hogy a beléptetési folyamat gördülékenysége érdekében utazás előtt töltsék ki a Budapest Airport weboldalán található Karanténűrlapot, és a határellenőrzés alkalmával adják át a jelenlévő hatósági személynek.

A Budapest Airport a Repülőtéri Rendőr Igazgatósággal együtt felkészült a határellenőrzés végrehajtására. A minél zökkenőmentesebb folyamat érdekében az okmányellenőrzés a 2. Terminál három különböző pontján történik – írják.

 

Takaró és korlátlan wifi a tranzitban várakozó utasoknak

Azok a külföldi állampolgárok, akik nem léphetnek be Magyarország területére, az erre a célra kijelölt tranzitban várakoznak elutazásukig. A tranzitban várakozó utasoknak a Budapest Airport takarót, korlátlan wifihozzáférést, illetve igény esetén arcmaszkot biztosít.

 

Újra drasztikus forgalomcsökkenés várható

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér folyamatosan fogad és indít járatokat. A repülőtér üzemeltetőjének prognózisa szerint a szeptember 1-jétől életbe lépő beutazási korlátozások várhatóan hasonlóképpen fogják befolyásolni az utasforgalmat, mint ahogyan az március közepe és június között történt. Már látható, hogy a bejelentés óta számos légitársaság törölte járatait a következő hónapra, ezért az utasszám tekintetében a nyár elején tapasztalt szintre számítanak: ez napi 3000 alatti utasszám lehet, míg szeptemberben általában napi 50 000-nél is több utast kezel a repülőtér.

Az utasok és a személyzet biztonsága érdekében a Budapest Airport folyamatos fertőtlenítő nagytakarítást végez a repülőtéren, emellett a személyek közötti 1,5 méteres távolság betartatása érdekében padlómatricákat, a tranzitterületen minden második ülésére pedig tiltómatricákat helyezett ki. Kötelező maszkviselést írt elő a személyzet és valamennyi munkatárs részére a 2-es terminál utasforgalmi területein. A terminálépületekben rendszeresen fertőtlenített szellőztetőrendszer gondoskodik a megfelelő légcseréről.