Közvetlen cargojárat indul Ningpo és Budapest között

Forrás: turizmus.com

 2021. május 26. 18:20

A szerdai Magyar-Kínai Logisztikai és E-kereskedelmi Fórumon aláírták a Budapest Airport és a Sanghaji Putung Nemzetközi Repülőtér közötti testvérrepülőtér megállapodást, és bejelentették a Ningpo-Budapest-Ningpo cargojárat május végi elindulását is.

Idén immár negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar-Kínai Logisztikai és E-kereskedelmi Fórumot Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa és a Budapest Airport szervezésében.

A Budapest Airport közleménye szerint a rendezvény résztvevői Magyarország, mint KKE régiós Selyemút hídfőállás és Kína közötti logisztikai és e-kereskedelmi lehetőségekről, illetve az azok kiaknázásához szükséges teendőkről egyeztettek. A hosszú múltra visszatekintő magyar-kínai együttműködés, és az április folyamán bejelentett Légi Selyemút megalakulása után további, Magyarország kelet-közép-európai légikapu szerepét erősítő bejelentést tettek a felek: aláírták a Sanghaji Putung Nemzetközi Repülőtér és a Budapest Airport közötti testvér repülőtér megállapodást.A Sanghaji Putung Nemzetközi Repülőtér a térség és a világ egyik legjelentősebb utas- és cargorepülőtere, 2019-ben mintegy 76 millió utast és 3,6 millió tonna légiárut kezelt, utóbbival a harmadik legnagyobb áruforgalmú repülőtérként a világon. A testvérrepülőtér megállapodás aláírásának célja, hogy a korábbinál is szorosabb együttműködés keretében – amint azt a szabályozási környezet is lehetővé teszi – új utas– illetve áruszállító járatok induljanak a két légikikötő között, melyek jelentős mértékben ösztönözhetik a kontinensek közötti turisztikai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat.

A budapesti és sanghaji repülőterek közötti együttműködés közel sem újkeletű: a 2019-ben induló közvetlen Sanghaj-Budapest légijárat jelentős utas– és légiáruszállítási kapacitásokat biztosított a magyar főváros és a kínai metropolisz, illetve a teljes kínai és kelet-közép-európai térség között.

A járat sikerét jól mutatja, hogy a koronavírus-járvány elterjedéséig a közvetlen légi-összeköttetés 43 643 utas közlekedését és több mint 1500 tonna légiáru szállítását tette lehetővé. Az évek során nyilvánvalóvá vált, hogy mind turisztikai, mind pedig gazdasági és kereskedelmi szempontból magas kereslet és piaci igény mutatkozik a Kína és Magyarország közötti légikapcsolatokra, ezért is döntöttek úgy a felek, a testvérrepülőtér-megállapodás aláírásán túl, hogy kölcsönösen támogatják új közvetlen légi összeköttetések elindítását a két város, Sanghaj és Budapest között.

bud

Aláírták a Budapest Airport és a Sanghaji Putung Nemzetközi Repülőtér közötti testvérrepülőtér megállapodást és közvetlen járat indul Ningpóba is

Fotó: Budapest Aiport/Baranyi Róbert

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója kifejtette: „Ez a megállapodás fontos üzenet mindkét fél részéről: megmutatja elkötelezettségünket és szándékunkat Sanghaj és Budapest légikapcsolatának újjáépítésére.”

A szerdai esemény egy másik, szintén jelentős légi összeköttetés bejelentésének is helyszíne volt: A China Eastern Airlines leányvállalata, az Eastern Air Logistics bejelentette, hogy május végétől közvetlen cargojáratot üzemeltet Ningpo-Budapest-Ningpo között, mely 30 tonna légiáru szállítását jelenti irányonként. A budapesti repülőtér 2015 végén írt alá együttműködési megállapodást a Ningpo Lishe Nemzetközi Repülőtérrel, ami az első lépés volt a járat indulásához vezető úton – közölte a Budapest Airport.