Újabb miniatűr ház készült el a KLM 96. születésnapjára

Forrás: turizmus.com

 2015. október 08. 16:37

A KLM Holland Királyi Légitársaság szokásához híven évfordulóján mutatta be az új delfti porcelán miniatűr házat. Ezúttal a Gorinchem városban található Hamel-ház kicsinyített változatával bővült a sorozat.

A KLM 96. születésnapján a légitársaság elnök-vezérigazgatója, Pieter Elbers Gorinchem városában mutatta be a legújabb delfti porcelán miniatűr házat a Hamel alapítvány elnökének, Piet IJssels-nek és a dél-koreai nagykövetnek, Jong-Hyun Choe-nak.

A holland légitársaság 1984 óra repül Dél-Koreába, jelenleg pedig napi rendszerességgel indul járat Amszterdam és Szöul között.

"Számomra a Hamel-ház a Hollandia és Dél-Korea között fennálló különleges kapcsolatot szimbolizálja. Mikor a KLM-nek dolgoztam Japánban és Dél-Koreában, szoros kötelék alakult ki ezzel a különleges országgal. Ezért nagyon boldoggá tesz, hogy ez lett a 96-os számú miniatűr a gyűjteményben"- nyilatkozta Pieter Elbers, a KLM elnök-vezérigazgatója.

A KLM jellegzetes kék színű, delfti porcelánból készült miniatűr házait a légitársaság World Business Class utasai kapják ajándékba, de az egyedi tervezésű darabok – amelyek mind különleges holland épületek élethű másolatai – ma már a gyűjtők nagy kedvencei is. A miniatűr házak 1950 óta megtalálhatóak a KLM fedélzetén.

A Hamel-házat Hendrick Hamel születési helyén rekonstruálták. A ház Gorinchem tengeri hősének legendáját eleveníti fel. A ház amellett, hogy múzeumként üzemel, a holland és a koreai kultúra találkozásának pontja.

Hendrick Hamel holland tengerész volt, aki 1653-ban hajótörést szenvedett Korea partjainál. A túlélők nem hagyhatták el az országot, mert az akkori király félt, hogy nem kívánt információk jutnak majd ki Koreáról a világ többi részébe. Végül 13 év után Hendrick Hamelnek sikerült elmenekülnie hét társával együtt.

Hamel részletes naplót vezetett Koreában, ami abban az időben az egyetlen forrásnak minősült az országról. Történeteinek köszönhetően az országot megismerték Európában, amire a koreai nép máig büszke.