Újabb online repjegyes portál ment csődbe

Forrás: Greek Travel Pages

 2018. július 02. 11:43

Június 29-én csődöt jelentett a legnagyobb görög online repülőjegy-foglaló portál, a Tripsta/airticket, amely magyar nyelvű foglalási oldalt is működtetett. Az iroda likviditási problémák miatt húzta le a rolót.

A társaság közleményében GDS-partnerét tette felelőssé a helyzetért, közleményük szerint „a szolgáltató nem honorálta megfelelően együttműködésünket, és ezért alakult ki masszív likviditási problémánk”.

A társaság leállította a repülőjegyek kiállítását, a cég magyar nyelvű oldala továbbra is elérhető, de foglalni nem lehet rajta. Az angol nyelvű központi oldalon értesítik a működésük felfüggesztéséről a látogatókat.

A társaság közleménye arra is kitér, hogy a repülőjegy-értékesítési üzletágban különösen erős a verseny, mert nagyon alacsony nyereségszint mellett működik. Így a működés szempontjából kulcsfontosságú a likviditás. A társaság likviditási problémái miatt gondjai akadtak az IATA felé a BSP kifizetését illetően. A cég azt is közölte, hogy jogi úton igyekszik felelőssé tenni a fizetésképtelenségért a GDS-t.

A Tripsta/airtickets szerint dolgoznak azon, hogy az IATA-n keresztül rendezzék tartozásaikat a légitársaságok felé, a görög kormányzat és a munkavállalók felé viszont nincs tartozásuk, akiknek felmondtak, azok megkapták a végkielégítésüket.

A magyar nyelvű foglalási oldal első ránézésre működőnek tűnik, de foglalni nem lehet rajta

Fotó: turizmus.com

A cég 40 munkatársát tartotta meg a problémás ügyek megoldására. Ígéretet tettek arra is, hogy a kiadott jegyek gond nélkül felhasználhatók lesznek.

A lapunk által megkérdezett hazai szakember szerint ez nem az első eset, hogy egy nagy európai online repjegyiroda csődbe megy. Tavaly nyáron a Romániában és Törökországban aktív Paravion/Bavul csoport jelentett fizetésképtelenséget.

Forrásunk azt is megjegyezte, hogy a Tripsta/airticket oldalain gyakran lehetett látni meglepően alacsony árú repülőjegyeket, és többször felmerült a gyanú, hogy esetleg ár alatt értékesítenek. Mindenesetre a piac tisztulásával a fogyasztók járnak jól – foglalta össze a helyzetet.