Újabb sztrájkok német reptereken

Forrás: turizmus.com

 2019. január 09. 11:47

Egész napos munkabeszüntetést hirdetett csütörtökre három repülőtérre a szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi).

A biztonsági szolgálatok dolgozóinak sztrájkja miatt súlyos fennakadások lehetnek mindhárom repülőtér forgalmában - figyelmeztetett a szakszervezet. A düsseldorfi és a köln-bonni repülőtéren csütörtökön nulla órától, Stuttgartban a hajnali műszak kezdetétől, 3 órától sztrájkolnak majd.

A Verdi egységesen 20 eurós (6540 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasok, a poggyász, a teherszállító járatok rakománya és a légitársaságok személyzete ellenőrzését végző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. Az ágazat munkaadói érdekképviseletével (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen - BDLS) folytatott bértárgyaláson eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül.

Düsseldorfban már éjféltől leáll a légiközlekedés

Fotó: turizmus.com

A Verdi hétfőn figyelmeztető sztrájkot szervezett a két berlini nemzetközi repülőtéren (Schönefeld, Tegel), de a BDLS "nem reagált erre az erős jelzésre, és még mindig nem tett tárgyalásra méltó ajánlatot", ezért most egész napos munkabeszüntetéssel kell nyomatékosítani a követeléseket - áll a szakszervezet közleményében.

Hozzátették: a biztonsági szolgálatok dolgozóinak "jelentősen magasabb bért kell kapniuk nehéz és felelősségteljes munkájukért", ezért nem lehet kizárni, hogy a bértárgyalások következő, január 23-ra tervezett fordulójáig újabb sztrájkok lesznek.

A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban, a berlinieké például jelenleg 17,12 euró. Ez a BDLS aktuális ajánlata alapján 40 centtel emelkedhet.

Kapcsolódó cikkek