Újabb sztrájkot hirdettek a Ryanair brüsszeli pilótái

Forrás: MTI

 2023. szeptember 07. 14:31

Két hónapon belül negyedszer lépnek sztrájkba szeptember 14-én és 15-én a Ryanair diszkont-légitársaság brüsszeli pilótái, magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követelve.

A VRT belga hírcsatorna csütörtökön a pilótákat képviselő szakszervezetek bejelentésére hivatkozva közölte: a szeptember 14-i dátumot nem véletlenül választották ki, ugyanis erre a napra tervezik a légitársaság részvényeseinek közgyűlését.

A pilóták továbbra is azt követelik a légitársaságtól, hogy állítsa vissza fizetésüket a koronavírus-járvány előtti szintre, mivel akkor a vállalat úgy döntött, hogy 20 százalékkal csökkenti a bérezésüket. A cég azóta ismét nyereséget termel, de a kért intézkedéseket továbbra sem hajtotta végre.
A sztrájk további oka, hogy a Ryanair októbertől fel kívánja mondani a Belgiumban állomásozó pilótáinak munka- és pihenési rendjét garantáló kollektív szerződést, annak ellenére, hogy ez törvényellenes. A szakszervezetek és a Ryanair vezetősége közötti többszöri találkozó ellenére még mindig nem találtak kiutat a patthelyzetből.

A munkabeszüntetés a Ryanair Charleroi repülőtérre érkező és onnan induló járatait érinti

Fotó: brunocoelho/123rf.com

A szakszervezetek augusztus közepén nyílt levélben fordultak Alexandre De Croo szövetségi kormányzóhoz és Elio Di Rupo vallon miniszterelnökhöz. Elítélték, hogy a Ryanair "nem tartja be a belga szociális és munkaügyi jogszabályokat", és találkozóra hívták a politikai vezetőket annak érdekében, hogy részletesen tájékoztassák őket a légitársaság visszaéléseiről.

A munkabeszüntetés a Ryanair Charleroi-ba és Charleroi-ból induló járatait érinti, de egyelőre nem világos, hogy hány pilóta csatlakozik a sztrájkhoz, és hány járatot kell majd törölni.