Decembertől újgenerációs hálókocsikban utazhatunk az ÖBB éjszakai vonatain – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. október 04. 11:03

Az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) bemutatta az újgenerációs nightjetek háló- és fekvőhelyes kocsijait, amelyek decembertől már forgalomba is állnak Bécs és Hamburg között.

Az ÖBB összesen 33 újgenerációs nightjetet tervez fokozatosan forgalomba állítani 2028-ig ausztriai, németországi, olaszországi, hollandiai és svájci útvonalakon. Az új kocsik kialakításánál arra törekedtek, hogy az utasok nagyobb kényelmet és privát szférát kaphassanak. A vonatok maximális sebessége akár 230 kilométer/óra.

Az újgenerációs vonatok 2 személyes hálófülkéje

Fotó: ÖBB | Harald Eisenberger

 

A szerelvények két hálókocsiból, illetve két ülőhelyes és három fekvőhelyes kocsiból állnak össze, ezeknek az együttes kapacitása 254 ülőhely.

A hálókocsikban minden fülke 2 személyes, saját WC-vel, zuhanyzóval és rögzített ágyakkal rendelkezik, illetve olyan ülőhelyekkel, amik ideálisak munkavégzéshez és étkezéshez is.

A fekvőhelyes kocsik 4 személyes fülkékkel rendelkeznek, amelyek esetében szintén rögzítettek az ágyak.

A kocsikban helyet kaptak egyszemélyes „minikabinok" is, amelyek többek között mozgatható és összecsukható reggeliző asztallal, beépített tükörrel, olvasólámpával és szekrénnyel vannak felszerelve.

Egyszemélyes "minikabin" az éjszakai vonaton

Fotó: ÖBB | Harald Eisenberger

 

Az akadálymentes utazás érdekében az új nightjetekben akadálymentesített fekvőhelyes fülke – ami legfeljebb két kerekesszékes és egy kísérő személy számára biztosít férőhelyet – és mosdó is helyett kapott, illetve több hely áll rendelkezésre csomagoknak, babakocsiknak és különböző sportfelszereléseknek az ülőhelyes kocsiban – olvasható a vasúttársaság ismertetőjében.

A legelső újgenerációs éjszakai vonat december 11-én áll forgalomba Bécs és Hamburg között – írja az Euronews. Szintén decemberben indítja újra az ÖBB a Berlin és Párizs között közlekedő éjszakai járatát.