Újgenerációs metrókocsik állnak forgalomba Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2022. január 11. 11:43

Hamarosan forgalomba állnak a Wiener Linien, Bécs közlekedési vállalatának újgenerációs metrókocsijai. Az új, vezető nélküli szerelvények először az U1, U2, U3 és U4 metróvonalon közlekednek majd.

Negyven év után új, modern metrószerelvényekre szállhatnak át a bécsi közösségi közlekedés utasai. A 2022-ben útjukra induló X-Wagenek Bécs elsőgenerációs metrószerelvényeit, az úgynevezett „ezüstnyilakat” fogják váltani. Az új, automata vezérlésű metrókocsik modern külsővel, nagyobb belső térrel és utasbarát tájékoztatási rendszerrel segítik majd a közlekedőket.

Ez utóbbit a Siemens Mobility és a Wiener Linien közösen fejlesztette a bécsi közlekedési rendszerre szabva. Az ajtók fölött a legmodernebb technológiával kialakított kijelzőket helyeznek el, melyek valós idejű információkkal látják el az utasokat. Az adott megállóban aktuálisan zárva maradó ajtók fölött egy digitális Bécs-térképen mutatják majd a jármű valós helyzetét, a haladási irányt és a következő megállókat. Az aktuálisan nyíló ajtók fölött pedig az átszállási lehetőségeken kívül a többi jármű érkezését és az esetleges késéseket, járatkieséseket is láthatja majd az utazóközönség. A tervek szerint még a liftek állapotát is jelezni fogja a rendszer.

Az új digitális kijelzők a jármű valós helyzetét mutatják majd Bécs metrótérképén

Fotó: David Bohmann/PID

Az X-Wagen minden szempontból igazán bécsi, hiszen az új metrószerevények az osztrák fővárosban készülnek, a Siemens simmeringi műhelyében. A cég eddig két szerelvényt szállított le a bécsi közlekedési vállalatnak, ezeket éppen tesztelik. A Wiener Linien összesen 34 metrókocsit rendelt, ezek először az U1, U2, U3 és U4 metróvonalakon, később pedig a megújult U5-ös szakaszon közlekednek majd. Az új szerelevényeket kimondottan a bécsi ízlésnek megfelelően alakítják ki, az osztrák főváros utazóközönsége még abba is beleszólhatott, hogy az új kocsikat milyen típusú ülésekkel szereljék majd fel.