Ujhelyi István lesz az egyik koordinátora az ingyenes Interrail programnak

Forrás: MTI

 2016. október 06. 12:10

Az ingyenes nemzetközi vasúti bérletet minden 18. életévét betöltött európai fiatalnak biztosítaná az EU. Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogyan lehetne előteremteni a megfelelő forrást a kezdeményezéshez.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője lesz az egyik koordinátora az Európai Unió ingyenes Interrail programjának – tájékoztatott a képviselő irodája csütörtökön.

Az Európai Parlament által tárgyalt javaslat, amelynek értelmében minden, 18 éves európai fiatalnak díjmentes, egy hónapra szóló Interrail jegyet biztosítanának az unióban, elsősorban az európai fiatalság lehetőségeinek kinyitásáról, az integráció sikeres mélyítéséről, a kultúrák közötti jobb kommunikációról szól – írták. "A magyar fiatalok biztosabb jövőjének garantálásához elengedhetetlen, hogy jobban megismerjék Európát és az európai tagállamok életét, kultúráját" - tette hozzá a képviselő.

Az Európai Parlament sajtószolgálata szerdán arról tájékoztatott, Violeta Bulc közlekedésügyi uniós biztos támogatta az EP javaslatát és elmondta, hogy az Európai Bizottság megvizsgálja, hogyan lehetne előteremteni a megfelelő forrást a kezdeményezéshez.

Forrás: Interrail.eu

Azon tagállamok esetében, amelyek nem részei az Interrail hálózatnak (Málta, Ciprus, Észtország, Litvánia és Lettország), az EP-képviselők szerint megfontolandó a buszhálózat, vagy komphálózat bevonása.

Az Interrail bérletet minden évben mintegy 300 ezer fiatal használja, ára jelenleg 20 eurótól (mintegy 6000 forint) akár 400 euróig (mintegy 120 ezer forint) is terjedhet. A bérlettel egy meghatározott időszakon belül ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában, és maguk határozzák meg az útvonalat.