Újít az Emirates: ablak nélküli repülőgépek

Forrás: turizmus.com

 2018. június 15. 13:47

Több lap is megszellőztette a hírt, miszerint a világ egyik legjobb légitársasága, az Emirates új, első osztályú kabinjába nem terveztet ablakokat.

A cég az új Boeing 777-300ER-ben található első osztályú kabinjában az ablakok illúzióját folyamatosan vetített képek – száloptikás kamerák segítségével - szolgáltatják.

A repülőgéptervezők indoka, hogy alacsonyabbak lennének így az üzemanyag-költségek. Az Emirates tervei között szerepel az is, hogy a jövőben az egész utasteret így alakítják ki.

Az Emirates - még ablakokkal

Fotó: turizmus.com

Az innovációnak számos ellenzője akad, sok a különböző kifogás, nem kevesen áthidalhatatlan hátrányokat emlegetnek. A kabinablakoknak ugyanis biztonsági funkciója van, az utasok láthatják például, hogy melyik oldalon hagyják el a gépet baleset esetén.  Ugyancsak probléma lehet, hogy sokan eddig is szenvedtek a levegőben a klausztrofóbiától, márpedig az ablak nélküli kabin csak fokozná a bezártság érzését.

Az Emirates légitársaság elnöke, Tim Clark ugyanakkor azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az ablak nélküli repülőgépeké a jövő, mert ezek könnyebbek és kevesebb üzemanyaggal is gyorsabban tudnának repülni.

Ami a biztonsági aggodalmakat illeti, sokan úgy vélik, köztük Graham Braithwaite, a Cranfield egyetem repülésbiztonsági szakértője, hogy a légiutas kísérő személyzet tájékozódását az ilyen ablaknélküli kabin vészhelyzet esetén akadályoztatná, különösen, ami az evakuációt illeti. De a repülésbiztonsági szakértők sincsenek egyöntetű állásponton ebben a kérdésben.

Ugyanakkor Braithwaite professzor szerint egy ablak nélküli gép a légi utasok számára lehet kockázatos, hiszen nagyon sok a klausztrofóbiás utazó és már így is számosan szoronganak a repüléstől.  Különösen problémás lenne ez a hosszú távú járatoknál.

Egy másik légügyi szakértő, John Strickland szerint viszont ezek a gondok áthidalhatók, és fontos szempont, hogy az ilyen gépeknek jobb a üzemanyag-hatékonysága.