Újjáépült Bódva-hidat adtak át Edelény és Szendrőlád között

Forrás: MTI

 2023. május 12. 17:07

Pénteken átadták az újjáépített Bódva-hidat a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Edelény és Szendrőlád között.

A szendrőládi Bódva-híd építése az idei év egyik kiemelkedő  fejlesztése költségét és a közlekedésben betöltött szerepét tekintve egyaránt – mutatott rá Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára a 27-es számú főúton, mintegy 1,5 milliárd forintból újjáépült híd pénteki átadásán.

Felidézte: az átkelő elődje 1949-ben épült, a második világháborúban felrobbantott, különös szépségű régi híd helyett. Az elmúlt évtizedekben használt híd azonban sem szélességében, sem teherbírásában nem felelt meg a mai igényeknek, előírásoknak, és később súlyosan meg is rongálódott. Az átépítés munkái 2021 novemberében kezdődtek és szűk másfél éven át tartottak.

Az újjáépült híd 80 tonna teherbírású

Fotó: MTI/Vajda János

Ágh Péter a térség másik fontos projektjeként említette a Sajószentpéter-Berente elkerülő út jelenleg is tartó építését. Jelezte: az új nyomvonalú, 10 kilométer hosszú, kétszer egysávos főúton 8 új híd létesül, a beruházást a tervek szerint 2024 első negyedévében adják át.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2010 óta a teljes úthálózat egyharmada, csaknem 1000 kilométer út újult meg.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint az új átkelő a szabványoknak megfelelő, 80 tonna teherbírású lett, ami nagyban segíti a térség ipari és agrárvállalkozásainak további fejlődését.