Újjászületett a római Colosseum első öt árkádsora - videóval

Forrás: MTI

 2014. július 31. 11:42

Lebontották a római Colosseum egy részét övező állványokat, miután sikerrel véget ért az ókori amfiteátrum helyreállításának első fázisa.

Öt árkádsor nyerte vissza eredeti fényét és színét a Colosseum külső homlokzatán. A restaurálás tavaly októberben kezdődött el és július 20-án ért véget. További napokat vett igénybe az állványok eltávolítása.

VIDEÓ A RESTAURÁLÁSRÓL ITT

"Az amfiteátrum falainak tisztítása kizárólag szobahőmérsékletű víz permetezésével történt. Semmiféle oldószert nem alkalmaztunk" - mondta el Mariarosaria Barbera, a római régészeti főfelügyelet vezetője.
A következő öt árkádsor felállványozása szeptember végén kezdődik és ezzel egy időben további ötön is megkezdik a restaurálási munkákat - mondta el Barbera a Colosseum helyreállításáról tartott keddi római sajtótájékoztatón. A i. sz. 80-ban megnyitott amfiteátrumban nyolcvan árkádsor követi egymást.
A helyreállítás a tervek szerint a következő hónapokban gyorsabb ütemben halad. Mariarosaria Barbera 2016. március elejére jósolta a Colosseum külső restaurálásának befejeztét.

 

Az olasz főváros egyik jelképének tartott és a leglátogatottabb római műemléknek számító Colosseum újjászületését a Diego Della Valle olasz cipőgyáros vezette vállalkozói csoport 25 millió eurós (7,7 milliárd forint) finanszírozása tette lehetővé.
Della Valle kijelentette, a Colosseum restaurálása azt bizonyítja, hogy Olaszország képes eredményt felmutatni, ha "az állami és a magánszféra szerencsésen egymásra talál". A vállalkozó szégyennek nevezte, hogy a folyamatosan darabjait veszítő pompeji ásatások megmentésére a mai napig nem sikerült szponzort találni.
Az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap internetes oldala videót közölt a Colosseum restaurálási munkáiról.

Az évszázados szennyeződésektől megtisztított első árkádsorok szemmel láthatóan fényesebbek, és visszakapták eredeti mézsárgás színűket, a Colosseum ugyanis nem fehér volt.

http://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2014-07-29/il-colosseo-torna-antico-splendore-terminato-restauro-prime-cinque-arcate-valle-si-crea-occupazione-172205.shtml?video&uuid=ABIxLTfB&mccorr=ABdoLXfB