Újra a bicikliseké lesz egy napra Budapest

Forrás: turizmus.com

 2020. március 05. 20:08

Ismét több tízezer embert várnak az idén 5 éves I bike Budapest bringás felvonulásra, ahol gyerekektől idősekig bárki átbiciklizhet Budapesten úgy, ahogy máskor lehetetlen.

Három hídon, az Alagútban, az Andrássy úton és a pesti rakparton veszik át bringák az autók helyét. Jönnek utcazenészek, lesz rövidített útvonal kisgyerekeseknek, a végén piknik és bringaemelés az élhetőbb városért. Egy nap alatt már 6000-en jeleztek vissza az eseményre Facebookon.

A Magyar Kerékpárosklub által a máskor telített belvárost pár órára vidám bringautakká alakító, idén 5 éves I bike Budapest célja, hogy az önkormányzatok belehúzzanak az ígéreteikbe, felgyorsuljanak a biciklibarát fejlesztések.

Az I bike Budapesten egy napra fiataloktól idősekig mindenki biciklire tud ülni, de a Kerékpárosklub azt szeretné elérni, hogy hétfőn is kerékpárra üljenek, akik ma még csak hétvégén indulnak el bringával. Ez pedig az önkormányzatokon múlik.

I bike Budapest egyik kihagyhatatlan programja a bicikliemelés

Fotó: Bódis Krisztián

A Kerékpárosklub tavalyi I bike Budapest felvonulása előtt 12+1 pontban foglalta össze az új ciklusban szükséges fő fejlesztéseket, amik a hétköznapi kerékpározásra vágyókat segítenék.

Azóta részletes javaslatcsomagot adtak át a tavalyi pontokat bevállaló, a választásokon győztes Karácsony Gergely főpolgármesternek. Ezekben a külváros-belváros kapcsolatok, a hidak és rakpartok járhatóságának fejlesztése, lakóövezetek forgalomcsillapítása és kerékpárparkolók építése mellett konkrét útvonalak fejlesztésére is javaslatokat tettek.

A bringások birtokba vehetik a várost április 25-én

Fotó: Soós Bertalan

Az idén 5 éves I bike Budapest felvonulás április 25-én 15 órakor indul a Kodály köröndről. A Budapest tucatnyi pontjáról csapatosan is érkező budapestiek és az Andrássy út, Lánchíd, Alagút, pesti alsó rakpart, Erzsébet és Árpád híd érintésével a Margitszigetre tekernek.

Kisgyerekes családokat rövidített útvonalon és ügyességi programokkal várják 15:30-tól a margitszigeti szökőkútnál.

A felvonulás a margitszigeti Nagyréten ér véget, ahol piknik, dj-k, bringás fotózás, teherbicikli-tesztelés, közösségi szerelőműhely, bringás jótékonysági és klímabarát szervezetek is várják a résztvevőket, ami a hagyományos bringaemeléssel ér véget.

Az I bike Budapestet a hazánkkal 100 éves diplomáciai viszonyt ápoló, a biciklis fejlődést több mint 10 éve segítő Holland Nagykövetség vezetője, René van Hell nyitja meg.

A részletes program megtalálható az esemény Facebook-oldalán.

Kapcsolódó cikkek