Újra az utasoké a megszépült Márványcsarnok és a Ceglédi folyosó a Nyugatiban

Forrás: turizmus.com

 2022. október 28. 19:46

Újabb mérföldkőhöz érkezett az október 28-án 145 éves Nyugati pályaudvar megújítása, az utasok a Márványcsarnokot és a Ceglédi folyosót is birtokba vehették.

Az éves szinten közel 18 millió ember által használt, október 28-án 145 éves Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének rekonstrukciója 2020 tavaszán kezdődött meg. Mostanra a tetőszakasz felújítása a Márványcsarnok, a nemzetközi váró, továbbá a volt ABC, valamint a Ceglédi folyosó fölött is megtörtént. A Nyugati tér felőli irodaszárny és a kapcsolódó előtető tetőszerkezeteinek teljes felújítását is elvégezték.

Az örökségvédelmi hatósággal egyeztetetten a Márványcsarnok tetőszerkezetét, a patinázott fémlemezfedést a díszműbádogos munkákkal, az alsó profilos deszkázatot és a padló kőburkolatát is lecserélték. A kőlábazatot, a bazilikális üvegfalat és a vágányok felőli oldalon a felső üvegsávot felújították, a külső téglafelületet pedig javították. Az acél tartószerkezet és öntvényelemek felületkezelése és javítása, a belső falfelületek vakolása, festése, a világítás felújítása, a villámvédelem és a csatornafűtés kialakítása is megtörtént.

Mostantól itt is utastájékoztató monitorok segítik a vonatra várakozókat, az átadáshoz kapcsolódóan pedig a pályaudvaron található jegy- és bérletkiadó automaták elrendezését is felülvizsgálta a MÁV-START a tapasztalatok alapján. A Váci út felőli üvegcsarnokban 12, a Márványcsarnokban 8, a vágánycsarnokban pedig 4 berendezés szolgálja az utasok gyors és kényelmes jegyvásárlását.

A megújult Márványcsarnokot is átadták az utasoknak

Fotó: MÁV

A körútról a 14–17. vágányokhoz vezető Ceglédi folyosón szintén felújították a kőlábazatot és az acél szerkezetű homlokzati üvegfalat, valamint lezajlott az acél  tartószerkezet és öntvényelemek szükséges javítása, felületkezelése, a téglafelület javítása, valamint az oldalfali világítás felújítása.

Megkezdődtek az észak-nyugati torony felújítási munkálatai is a Teréz körúti homlokzaton, a dél-keleti tornyon pedig 2023 januárjában indulhatnak a munkák, és várhatóan jövő ősszel elbontják a megújult homlokzat elől az évek óta meglévő védőtetőt. A 10–13. vágány alatti keresztaluljáró álmennyezetének, világításának és burkolatainak, valamint az aluljáróból felvezető lépcsőkarok mellvédeinek felújítása szintén megvalósulhat jövőre. Az itt található, használaton kívüli liftet még idén elbontják, a helyére új, nagyobb kapacitású, akadálymentesítést szolgáló felvonó beépítése várható, aminek kivitelezése is jövőre kezdődhet.