Újra emelkedik a foglalás a tengeri hajóutakra

Forrás: turizmus.com

 2020. április 05. 17:11

A koronavírus-járvány legnagyobb vesztesei közé tartozik az üdülőhajózás, a tengeri luxushajók világa. Ám a legfrissebb elemzések azt mutatják, korai lenne még temetni az iparágat, ugyanis a 2021-es előfoglalások már meghaladják az előző évit.

A Diamond Princess kálváriája, és az utána egyre-másra a fedélzeten megjelent fertőzésről jelentő többi utasszállító esete olyan rossz fényt vetett a turizmus ezen ágára, hogy sokan rögtön annak végleges összeomlásáról és óriási gazdasági károkról beszéltek, valamint arról, hogy a tengerjáró hajózás szektora már soha nem lesz a régi.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a világ legnagyobb üdülőhajós cégcsoportja, a Carnival – amelynek Princess márkájához tartozik az elhíresült Diamond Princess hajó – idénre veszteséget vár. A cégcsoport az előző évben 20 milliárd dollár körüli bevételt és mintegy 3 milliárd dollárnyi nyereséget jelentett – számol be róla az Origo a Guardian alapján.A Carnival  most mintegy 6 milliárd dollárnyi (kb. 2000 milliárd forint) forrásbevonással újrafinanszírozási programot indít. Ezt részben biztosítási pénzekből, részben kötvényekből és részvények kibocsátásából fedeznék.

Úgy gondolják, az iparág gyökeresen megváltozik a járvány miatt, nehéz lesz visszacsalogatni az utasokat, akik között a 70 éven felüliek aránya erősen felülreprezentált, a koronavírus-járvány pedig különösen ezt a demográfiai csoportot érinti.

Elemzők arról számolnak be, hogy a 2021-es üdülőhajtó-foglalások száma már meghaladja az előző év azonos időszakának mértékét

Fotó: 123rf

Azonban UBS befektetési elemzői szerint korai lenne megkongatni a vészharangokat. Nemrég felmérték ugyanis, hogyan állnak most az USA nagyobb hajózási társaságainak jövő évi kilátásai.

Az igaz, hogy a szalagcímeket még mindig a fertőzéstől sújtott tengerjáró hajók, a kikötések megtagadása uralja, de közben a cégek és az utasok már 2021-re készülnek.

Az UBS március 31-i közlése szerint a 2021-es foglalások száma az utolsó 30 napban megnőtt, és már 9 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakának mértékét.

Az elemzők azt is hozzáteszik, ezeknek a foglalásoknak egy részét az idei lemondott utak teszik ki, mivel sok társaság a járvány miatt leállított vagy el sem indított hajóknál olykor az eredeti jegyárnál 20 százalékkal is nagyobb visszatérítést ad, ezzel is ösztönözve az utasokat egy remélhetőleg biztonságosabb, 2021-es hajós kirándulásra.

A szakemberek ugyanakkor egészen biztosan abban is, hogy sok teljesen új foglalás is történik, igaz pontos arányszámot nem tudnak adni.

Az is érdekes továbbá, hogy az ázsiai és az Alaszkába irányuló hajós utak a szokásosnál is jobban teljesítenek, csakúgy, mint a karibi térségbe tett utazások. Visszaesést csupán a Földközi-tenger térségére tett foglalásokban tapasztaltak.