Újra fogad külföldi járatokat Bali nemzetközi reptere

Forrás: turizmus.com

 2021. október 14. 11:59

2021. október 14-én Bali újra megnyitotta a denpasari nemzetközi repteret a nemzetközi turizmus előtt, 19 hónapos zárlat után. Bár egyelőre még nem állnak rendelkezésre közvetlenül Balira foglalható járatok, de ez csak idő kérdése.

Limitált még azoknak az országoknak a listája, amelyek állampolgárai közvetlenül is beutazhatnak Balira, de Magyarország köztük van - osztotta meg a Facebookon egy zárt utazási irodás csoportban a friss információkat Stileth Nikoletta, a pápai N-Tours utazási iroda ügyvezetője.

Az is tény, hogy jelenleg egyetlen nemzetközi járat sem közlekedik még Bali repülőterére - írja a BBC.

Stileth Nikoletta ugyanakkor hozzátette, hogy az indonéz fővárosba, Jakartába már most is bármely ország állampolgárai repülhetnek.

A szakember Farkas Erika Balin élő magyar idegenvezetőtől úgy értesült, hogy az új rendelkezés értelmében Balira közvetlenül érkezhetnek Magyarország, Lichtenstein, Olaszország, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Norvégia, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emirátusok, Új-Zéland, Kuwait, Bahrain, Qatar, Kína, India, Japán, Dél-Korea állampolgárai.

Ugyanakkor a díjmentes, maximum 30 nap tartózkodásra jogosító turistavízumot (VOA-Visa On Arrival) még mindig nem adják ki, csak a B211A nevű, egyszeri belépésre jogosító e-vízummal (turista és üzleti vízum) lehet berepülni jelenleg Indonéziába (vagy a KITAS/KITAP tartós tartózkodási engedéllyel).

A B211A egy online igényelhető vízum (vízum ügyintéző ügynök szükséges hozzá), maximum 180 nap (6 hónap) tartózkodásra jogosít. Ára kb. 70 ezer forint/fő (60 napra), illetve 140 ezer forint/fő (180 napra).

Balira beutazni jelenleg nem olcsó és nem is egyszerű, de legalább már lehetséges

Fotó: 123rf.com

Az alábbi beutazási szabályok várnak az egyenesen Balira érkező külföldi állampolgárokra és ugyanezek érvényesek a Jakartába érkezőkre is:

•QR kóddal ellátott vakcina tanúsítvány, mely igazolja a teljes oltás meglétét. A hatóságok és a légitársaság elfogadja a kétnyelvű - angol nyelvet is tartalmazó -, magyar oltási igazolásokat is. (a második vakcina beadásától számolva minimum 14 nap múltával lehet berepülni)

• 72 óránál nem régebbi, érvényes negatív PCR-teszt

•az indonéz PeduliLindungi nyomkövető alkalmazás letöltése okostelefonra, majd ezen belül az Electronic Health Alert Card, rövidítve eHAC (elektronikus egészségügyi figyelmeztető kártya) kitöltése. A PeduliLindungi letölthető a Google Playstore vagy az Appstore áruházból. A PeduliLindungi alkalmazás birtokában először létre kell hozni egy fiókot, meggyőződve arról, hogy a személyes adatok megegyeznek a COVID-19 elleni oltáskor használt adatokkal. A fiókba való bejelentkezést követően regisztrálni kell, majd kitölteni az eHAC-t.

• a vakcinától mentesülnek azok, akik rendelkeznek egy hivatalos szakorvosi igazolással a kiinduló ország valamelyik állami kórházából, mely tanúsítja, hogy az illető nem oltható egészségügyi állapota miatt

• a szüleikkel utazó 12 évnél fiatalabb gyermekek belépésnél mentesülnek az oltási igazolás felmutatásától, de a negatív PCR-tesztnek nekik is meg kell lennie

• mindenkinek kötelező 5 nap hotelkarantén Balin (vagy Jakartában, ha valaki oda érkezik), mely hotelt a kormány által megadott listából lehet kiválasztani a 3 zöld zóna valamelyikében (Balin: Nusa Dua, Sanur, Ubud). Érkezésnél a reptéren tesztelnek először, az eredményt ott kell megvárni (1-2 óra). Majd a hotel transzferével indulás a választott szállásra. A hotelkarantén alatt még 1x tesztelnek, a negyedik napon. Ha az utolsó teszt is negatív, el lehet hagyni a karantént. Ha bármelyik teszt pozitív, akkor az illetőt egy speciális izolációs helyre szállítják, nem a hotelkaranténba. Ha tüneteket is produkál, vagy beteg, akkor kórházba. A hotelkarantén, tesztek, izolációs helyen való karantén, esetleges kórházi ellátás mind önköltségesek.

• igazolás a lefoglalt karanténhotelről

• egészségbiztosítás, kiterjesztve a kovid-19-re és az esetleges kórházi kezelésekre is (legalább 100.000 USD lefedettségű, értékű)

• ajánlott minden igazolást (vízum, PCR teszt, oltási igazolás, stb) kinyomtatni papírra is, nem csak telefonon tárolni!

Lassan, lépésenként akarják tágítani azon nemzetek körét, ahonnan be lehet utazni Indonéziába, és azzal párhuzamosan egyre inkább csökkenteni fogják a beutazással kapcsolatos szigorításokat. Az egészségügyi miniszter szerint 2022. április/május környékére állna vissza a normál turizmus Indonéziában - zárul a poszt.