Újra indít és fogad járatokat a belgiumi Charleroi repülőtere

Forrás: MTI

 2022. október 20. 10:07

Háromnapos részleges leállást követen megnyílt az utasok előtt, és ismét indít és fogad járatokat a magyarországi légijáratokat is kiszolgáló belgiumi Charleroi nemzetközi repülőtér – tájékoztatott az RTBF belga közszolgálati rádió.

A charleroi-i repülőtér biztonságáért felelős vállalat munkatársai hétfőn kezdtek sztrájkba azért, mert a légikikötő közbeszerzés útján, egy újabb cég bevonásával kívánja végeztetni a beengedést és a csomagellenőrzést.

A beszámoló szerint a repülőtér vezetése és a biztonsági cég szakszervezetei szerdán este megállapodtak a dolgozók számára is elfogadható lehetséges megoldásokról, melyek között egyebek mellett az szerepel, hogy nem osztják meg a csomagellenőrzés feladatait a másodikként alkalmazni tervezett vállalattal. A szakszervezetek megerősítették, hogy a munkavállalók befejezték a sztrájkot, azonban egyelőre nem tudni, mikor áll vissza a repülőtér rendes működése – közölték.

A charleroi-i repülőtér szerdán bezárta kaput az induló utasok előtt

Fotó: 123rf.com

A repülőtér vezetőségének korábbi tájékoztatása szerint egy újabb biztonsági cég alkalmazására azért van szükség, mert az elmúlt években "előfordultak visszatérő problémák" amiatt, hogy a feladatokat egyetlen szolgáltatónak kellett ellátnia. A szolgáltatás folytonosságának biztosításához elengedhetetlen a feladatok megosztása két cég között - írták. Az újabb cég bevonása nem befolyásolja a foglalkoztatást, sem a díjazás mértékét – tették hozzá.

A munkabeszüntetés miatt hétfőtől nehezen volt megközelíthető a charleroi-i repülőtér, a biztonsági szolgálat a helyszínre vezető körforgalom közlekedését lassította. A kedden is folytatódó sztrájk miatt kialakult zsúfoltság ellehetlenítette a földi kiszolgálást, a repülőtér ezért szerdán bezárta kaput az induló utasok előtt. A tettlegességig fajult  helyzetben öt rendőr megsérült.