Újra lehet foglalni az MSC tengerjáró hajóira

Szerző: Újvári Miklós

Forrás: turizmus.com

 2020. december 15. 12:24

Újraindítja tengerjáró nyaralóhajóit a világ egyik legnagyobb hajózási vállalata, az MSC. A cég már megnyitotta foglalási rendszerét 2021-re, és azt ígéri, hogy a hajóik fedélzetét a világ legbiztonságosabb helyévé teszi a járvány idején.

Angelo Capurro, az MSC vezérigazgatója közép- és kelet európai újságíróknak tartott internetes sajtókonferenciát, amelyen beszámolt arról, hogy a társaság különleges biztonsági, higiéniai és egészségügyi intézkedéseket vezetett be, amelyekkel minden utasa számára garantálja a biztonságos utazást. A tengerjáró hajó utasai egyfajta buborékban utaznak. Ez annyit jelent, hogy a személyzet és az utasok helyszíni lázmérése és Covid-tesztelése után senki sem találkozik olyan személlyel a hajóút és a kikötések során, aki megfertőzhetné őket. Így a fedélzeten biztonsággal élvezhetik a szolgáltatásokat, nemcsak az étkezéseket, szabadidős és sporttevékenységeket, hanem a színpadi show-kat és a diszkót is.

A cég augusztus óta 39 ezer utast szállított, és mindössze 20 Covid-pozitív esetet észleltek. Erre úgy készültek fel, hogy csak a férőhelyek 70 százalékát értékesítik. A fennmaradó 30 százalék üresen marad, és arra szolgál, hogy abban a nem várt esetben, ha megbetegedést észlelnek, el tudják különíteni a pozitív eseteket. További fejlesztés, hogy a hajók szellőzőrendszerét átalakították, minden helyiségnek saját, szeparált rendszere van, nem keveredik a levegő a hajón.

Az MSC Divina Olaszország partjainál 2019 augusztusában

Fotó: 123rf

Kérdésünkre Angelo Capurro hozzátette, hogy a hajón arra kérik az utasokat, ha közel kerülnek egymáshoz, hordjanak maszkot. Minden kabin minden reggel két új maszkot kap ennek érdekében. A szociális távolságtartásra is felhívják a figyelmet, de mivel a hajó egy biztonságos buborék, nagyon kicsi az esélye egy megfertőződésnek. „Egy álom válik valósággá. Amíg a parton zárva vannak az éttermek, a hajóinkon, köszönhetően a biztonsági intézkedéseknek, nyugodtan lehet vacsorázni” – mondta Capurro.

A hajókat folyamatosan takarítják és fertőtlenítik. Így minden szolgáltatása működhet, a jakuzzi és az úszómedencék ugyanúgy, mint a bárok és éttermek.Ami a kikötéseket illeti, a hagyományos városnézéseket meg kellett változtatni, de a buszok ugyanúgy rendelkezésre állnak, sofőrjeiket letesztelik. Arról még nincs döntés, hogyan kezeli majd a cég az oltás lehetőségét, illetve azt a kérdést, hogy esetleg csak beoltott utasok foglalhatnak a hajókra. Ennek megválaszolására még várni kell.

A jelenlegi helyzetben a világ turistái kivárnak, a foglalási periódus késik. A döntést az MSC úgy könnyíti meg, hogy biztosítási lehetőségeit kiterjesztette szinte az összes lehetséges, Coviddal összefüggő esetre. Emellett agresszív árképzéssel igyekszik feltölteni 2021-es járatait.

Az MSC 2020-ban nehéz évet zár. Míg 2019-ben 2 millió utast hajóztatott, ez idén 700 ezerre esett vissza. De a jövő év, amikor a Vörös-tengeri desztináció is megnyílik, ismét sikeres lehet, s felülmúlhatja 2019-et – mondta  a vezérigazgató.

A cég 17 óceánjáró hajójához az elkövetkező években további 22 csatlakozik, és az MSC, amely máig családi tulajdonban áll, bővülést tervez. Dubajban és Dél-Afrikában nagyon ígéretesen alakulnak a tárgyalások a járatok indulásáról – tette hozzá Angelo Capurro.