Újra lehet pályázni ingyenes európai vonatbérletre

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 29. 09:48

Október 11. és 25. között ismét pályázhatnak a tizennyolc éves európai, így magyar fiatalok is az ingyenes európai vonatbérletekre.

A hírt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, a DiscoverEU-program mentora jelentette be csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az európai politikus tájékoztatása szerint a 2018 nyara óta elmúlt időszakban kiírt pályázatokra eddig több mint 750 ezer fiatal adott be jelentkezést, közülük pedig több mint 165 ezren jutottak hozzá az ingyen-bérletekhez.

Magyarországon is kiemelkedően sikeres az európai program, miután minden alkalommal sokszoros a túljelentkezés: eddig összesen mintegy 20 ezren jelentkeztek a különböző fordulókra, közülük 3610-en körbe is tudták utazni Európát az Uniótól megkapott InterRail-jegyekkel.

443 magyar fiatal juthat ingyenes InterRail-bérlethez a most meghirdetett pályázat keretében

Fotó: europa.eu

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón közölte: a most őszi pályázati kiírásra azok jelentkezhetnek, akik 2004-ben születtek, utazni pedig ismét akár 30 napig is lehet majd 2023 márciusa és 2024 februárja között. Az EP-képviselő azt is hozzátette, hogy a mostani fordulóban 35 ezer jegyet fog szétosztani az Európai Bizottság, ebből Magyarországnak, illetve a magyar fiataloknak 443 bérlet jut a kvóta szerint. Ujhelyi rámutatott ugyanakkor, hogy ha ismét túljelentkezés lesz a magyar fiatalok körében és az élmezőnyben végzünk a többi uniós országhoz képest, akkor esélyünk nyílhat további plusz bérletekre is.

A politikus hozzátette: az is célja, hogy minél több külföldi DiscoverEU-nyertes fiatal látogasson el Magyarországra majd, ezért ismét arra kérte az önkormányzatokat, illetve a kormányt, hogy a szűkös anyagi lehetőségek ellenére is lehetőség szerint támogassák a programot.

A „FreeInterrail"-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján.

A program kezdete óta megközelítőleg 700 ezer jelentkező volt a pályázatok során, közülük 130 ezer európai fiatal élhetett is már az utazási lehetőséggel.

További részletek az Európai Bizottság webes felületén olvashatóak:

https://youth.europa.eu/discovereu_hu