Újra megnyitottak négy határátkelőt az osztrák-magyar határon

Forrás: Infostart

 2019. január 15. 16:06

Burgenland még tavaly ősszel megtiltotta a motorok és személyautók forgalmát a két országot összekötő 60 határátkelő közül 35 helyen.

Gyalog, biciklivel, mezőgazdasági járművekkel, de még akár lovon is átjárható maradt a határ. Állítólag a határ melletti kisebb településen, illetve az átkelők mellett élőket zavarták az autóval ingázó magyarok.

Január 11-én felsőőri látogatásán Magyar Levente külügyi államtitkár találkozott Hans Niessl tartományfőnökkel, és egy kivételével a határátkelők kérdését is tisztázták – írja az Infostart az autoszektor.hu cikkérehivatkozva. A létrejött egyezség értelmében négy helyen ismét átjárhatnak a személyautók a korábban lezárt határátkelőn:

  • Sopronkeresztúr/Deutschkreutz - Harka
  • Sopronkeresztúr/Deutschkreutz - Nagycenk
  • Miklóshalma/Nickelsdorf - Rajka
  • Pinkakertes/Gaas - Szentpéterfa

Egy ötödik ponton, Farkasdifalva/Neumarkt a.d. Raab és Alsószölnök között pedig megteremtik a lehetőségét a személyautók közlekedésének.

Magyarország fenntartja igényét a Harka melletti határátkelő újbóli megnyitására

Fotó: Wikimedia

Harka és Sopronnyék/Neckenmarkt esetében egyelőre nem sikerült megegyezni, így ez az átkelő továbbra sem járható autóval. Magyarország fenntartja igényét a Harka mellett található, és korábban jelentős forgalmat bonyolító határátkelő újbóli megnyitására, a többi, eddig vitás esetben pedig a magyar kormány elfogadta Burgenland álláspontját.