Ismét nyereséges évet zárt a Budapest Airport

Forrás: turizmus.com

 2023. május 31. 11:09

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia, de a vállalat nem fizet osztalékot a részvényeseknek.

A 2020-as és a 2021-es, vagyis két, pénzügyi értelemben is nehéz év után a Budapest Airport tavaly visszaépítette a Covid előtti utasforgalom 75%-át, a légi áruszállítás terén pedig évi 194 ezer tonnás árumennyiséggel rekordot döntött, és ezek az eredmények a 2022-es pénzügyi mutatókon is meglátszanak.

A tavalyi évben a vállalat nettó árbevétele 277,7 millió euró volt, ami több, mint a 2020-as és 2021-es évben összesen. A Budapest Airport így a tavalyi évet 76,6 millió euró nyereséggel zárta, és ennek köszönhetően sikerült a Covid két éve alatt felhalmozott 198 millió eurós veszteséget 121 millió euróra lefaragnia – közölte a reptér üzemeltetője.

Mint lapunkhoz eljuttatott közleményükben írják, a Budapest Airport az elmúlt évek kihívásai és a továbbra is fennálló súlyos anyagi veszteségek ellenére fenn tudta tartani a repülőtér folyamatos és biztonságos működését, és a szükséges anyagi, személyi és infrastrukturális beruházásokat meg tudta valósítani. A vállalat a tavalyi évben összesen 47 millió euró értékben hajtott végre infrastrukturális beruházásokat, így a fejlesztések értéke négy év alatt, 2022 év végére a 270 millió eurót (90 milliárd forintot) is meghaladta.

Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a repülőtér több nemzetközi elismerést is kapott 2023 tavaszán: az utasok szavazatai alapján a budapesti légikikötőt választották Európa legjobb repülőterének, sorban tizedszer nyerte el a Skytrax régió legjobb repülőtere címet, sőt, szintén az idei év elején a repülőtér által nyújtott szolgáltatási színvonal négy csillagos minősítést kapott a Skytrax nemzetközi auditoraitól.

Két év után újra nyereséges a Budapest Airport

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

 

 

A Budapest Airport tulajdonosai elkötelezettek a repülőtér folyamatos fejlesztése mellett, annak ellenére hogy osztalék kifizetésére a 2022-es év eredményei után sincs lehetőség – írták a közleményben. „Az, hogy 2022-ben ilyen jó eredményt tudtunk elérni, munkatársaink és részvényeseink elkötelezettségének köszönhető. Célunk, hogy mindezt még tovább javítsuk, és teljes mértékben túljussunk a világjárvány üzletmenetünkre gyakorolt hatásán, és ugyanakkor folytassuk a repülőtér sikeres fejlesztését, amely Magyarország kapujaként az egész gazdaság szempontjából is kiemelten fontos" - hangsúlyozta Kam Jandu, a Budapest Airport vezérigazgatója.