A járvány után újraindul az ingyenes európai vonatbérletprogram

Forrás: MTI

 2020. december 19. 17:06

A koronavírus-járvány után mintegy 400 millió eurós keretből újraindul az európai fiatalok ingyenes vonatbérlet-programja – mondta Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a Facebookon online tartott sajtótájékoztatón.

Az elmúlt években több száz magyar fiatal élt a lehetőséggel, a program sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre csaknem tízszeres volt a túljelentkezés – fejtette ki Ujhelyi István, hangsúlyozva, korábban elsőként karolta fel azt a két német fiatal aktivistától származó ötletet, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján.

A program eddigi időszakában több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre és közülük több mint 70 ezren kaptak ingyenes vonatbérletet.
Az EP-képviselő fontos sikerként értékelte, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben nemcsak sikerült megőrizni, hanem bővíteni is tudták az Erasmus+ pénzügyi keretét, benne pedig immár külön költségvetési sort kapott a DiscoverEU elnevezésű program.

A Magyarországon is elérhető ingyenes InterRail-bérletekre csaknem tízszeres volt a túljelentkezés

Fotó: 123rf.com

Az MSZP brüsszeli képviselője azt mondta: régóta szorgalmazza a magyar kormánynál, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós programhoz és állami költségvetésből biztosítsák minden évben a 18. életévüket betöltő fiatalok ingyenes vonatbérletét, ami mintegy 9 milliárd forintba kerülne évente. A kormány egyelőre nem reagált a javaslatára, azonban több önkormányzat már csatlakozott a programhoz és saját költségvetéséből vásárolt ingyenes bérleteket a helyi fiataloknak – közölte Ujhelyi, példaként említve Ajkát és Veszprémet. Utóbbi város egymillió forint értékben várárolt InterRail-bérleteket a tájékoztatása szerint.