Újraindulnak a menetrend szerinti járatok Bukarest kisebb repteréről

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. május 17. 19:11

A két bukaresti repteret üzemeltető állami cég (CNAB) bejelentette, hogy a Henri Coandă Otopeni mellett június 2-től Băneasa is fogad menetrend szerinti járatokat. Az első légitársaság, amely a reptéren landol, az Aeroitalia lesz.

A Bukarest belvárostól mindössze kilenc kilométerre található, 1920-ban épült és a köztudatban csak Băneasa – mostani nevén Aurel Vlaicu – néven ismert reptéren bő másfél évvel fejeződtek be a több mint 10 millió euróba kerülő, az eredeti stíluselemeket megőrző felújítások, korszerűsítések.

2022 tavaszán a repülőtér már fogadta a belföldi, regionális, magáncélú, VIP- illetve charterjáratokat. A CNAB közleménye szerint június 2-án a tavaly alapított olasz Aeroitalia légitársaság Róma Fiumicino reptér felé felszálló gépével indítják újra a menetrend szerinti kereskedelmi járatokat. Az Aeroitalia további desztinációi Alghero, Bergamo, Comiso, Olbia és Palermo lesznek. A június 2-án felszálló első gép egyébként pont az a Boeing 737-800-as lesz, melyet a csődbe ment román BlueAir-től a Hello Jets megvett, majd átfestették és az Aeroitaliának kölcsönözték ki.

aeroitalia

A tavaly alapított olasz Aeroitalia légitársaság Róma Fiumicino reptér felé felszálló gépével indítják újra a menetrend szerinti kereskedelmi járatokat

Fotó: Aeroitalia

Az állami üzemeltető még tavaly egy sajtótájékoztatón adta hírül, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Ryanair, az Air Connect és a Fly One légitársaságokkal, amelyek szintén szeretnének járatokat indítani Băneasáról, mivel a város nagyobb légikikötője, a Henri Coandă Otopeni egyre zsúfoltabb.

Băneasa éves kapacitása körülbelül egy millió utas, pozícióját pedig erősíti, hogy amennyiben minden a tervek szerint halad, 2027-re elkészül a főpályaudvart (Gara de Nord) ezzel a reptérrel és az Otopenivel összekötő metróvonal is, amelyre a kivitelezési szerződést már aláírták.

Kapcsolódó cikkek