Újraindult a Gyermekvasút, megújult a hűvösvölgyi állomás

Forrás: turizmus.com

 2020. június 15. 10:58

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton közel 3 hónapos üzemszünet után, június 13-án újraindult a forgalom. Átadták az utasoknak a megújult hűvösvölgyi állomást is.

A Gyermekvasút a nyár végéig mindennap, szeptembertől pedig majd keddtől vasárnapig várja az utasokat. A nyári időszakban hosszabb üzemidőben, 19 óráig járnak a vonatok, hogy kiszolgálják a budai hegyek kirándulóforgalmát.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az újraindulással kapcsolatban kiemelte, hogy a megfelelő védőtávolság betartása érdekében a szerelvényeken csak az ülőhelyek felét értékesítik, és csak az indulás előtt a pénztárban megváltott jeggyel lehet felszállni.

Az ideiglenes menetrend szerint a vonatok a két végállomás között csak a Szépjuhászné és Jánoshegy állomáson állnak meg, ám itt is csak akkor lehet felszállni a vonatokra, ha még van megfelelő számú szabad ülőhely.

A szerelvényeken csak az ülőhelyek felét értékesítik.

Fotó: MÁV Zrt.

A hűvösvölgyi állomásépület felújításával kapcsolatban elhangzott: a teljes homlokzat új színt kapott, a tetőt és az aluljárókat szigetelték. Megújultak az utasforgalmi területek: peronok, mellékhelyiségek és a váróterem, egy pelenkázó-helyiséget is kialakítottak. Az állomás minden részén modern, LED-es világítást telepítettek. Új utasirányító táblák és információs kijelző segíti a tájékozódást. A gyermekvasutasok szolgálati helye, a forgalmi iroda is megújult. A Gyermekvasút indulóállomásához vezető sétautakat, parkos területeket rendezték. A vasúttársaság saját forrásból 100 millió forintot biztosított a munkálatokra.

Fejlesztik a kisvasúti járműparkot is. A tavalyi évben 6 kocsit újítottak fel Jászkiséren a MÁV FKG segítségével. Június elején egy újabb felújított nyári kivitelű, ún. nagykilátó kocsi érkezett vissza a MÁV Vagontól. Ez az elmúlt 3 év során a hetedik jármű, amelyet a székesfehérvári üzemben varázsolták újjá kiváló minőségben.

Besztercán Kornél, a Gyermekvasút vezetője hozzátette, hogy a gyermekvasutasok már nagyon várták a forgalom újraindulását, a tavasszal indult tanfolyamukat online képzéssel folytatták, így nyár közepére a legifjabbak is szolgálatba állhatnak.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy az idén minden korábbinál több forrás, összesen közel 300 milliárd forint jut a kötöttpályás közlekedés korszerűsítésére.

Kapcsolódó cikkek