Újraindult a párbeszéd az Air France-vezetők és a pilóta-szakszervezet között

Forrás: MTI

 2015. október 12. 17:28

Négy nappal azután, hogy az Air France dolgozóinak egy része inzultálta a francia légitársaság vezetőit az üzemi tanács ülésén, pénteken újraindult a párbeszéd a pilóták többségi szakszervezete és az igazgatóság között. Öt dolgozót hétfőn őrizetbe vettek a múlt heti incidens miatt.

„Jól sikerült" – mondta Philippe Evain, a pilóták többségi szakszervezetének (SNPL) elnöke a találkozó után. A vezetőség is azt közölte, hogy nyugodt légkörben folyt a megbeszélés. Véronique Damon, az SNPL egy másik vezetője szerint a jövőbeni tárgyalások kereteinek meghatározásában együtt fognak működni a vezetőséggel, amely ettől a héttől kezdve kategóriánként külön-külön kíván tárgyalóasztalhoz ülni a dolgozók képviselőivel.

A pénteki megbeszélésen jelen volt Alexandre de Juniac, az Air France-KLM vezetője, Frédéric Gagey, az Air France elnöke és Xavier Broseta humánpolitikai igazgató. Ez utóbbi egyike volt annak a hét embernek, akik megsérültek a múlt hétfői incidensben, amelynek képei bejárták a világsajtót. A humánpolitikai igazgató félmeztelenül távozott, miután letépték az ingét és szemtanúk elmondása szerint „majdnem meglincselték". Két másik vezető is szakadt ingben hagyta el akkor az Air France székházát.

A képek hatásának tompítására az Air France pénteken kommunikációs kampányt indított a közösségi oldalakon, 15 millió törzsutasának pedig e-mailben küldött szét egy egyperces videót és egy levelet, amelyek a cég honlapján is megtekinthetők.

A hangulat ugyanakkor feszült a francia légitársaságnál, miután a múlt hétfői incidenst megelőzően szeptember 30-án a tárgyalások a szakszervezetekkel teljesen megszakadtak. Az érdekképviseletek ugyanis nem fogadták el azt, hogy a légitársaság fizetésemelés nélkül növelje a pilóták munkaidejét. A vezetőség azt kérte tőlük, hogy évente 100 órával repüljenek többet fizetésemelés nélkül, és mondjanak le pihenőnapjaik egy részéről.

A légitársaság ezt követően bejelentette, hogy a következő két évben 2900 állás felszámolására készül: 300 pilóta, 900 légikísérő, a földi személyzetnél pedig 1700 ember állása szűnhet meg. Most először tényleges elbocsátások is lehetnek, korábban csak az önkéntesen távozók és a nyugdíjba vonulók munkahelyeit szüntették meg. Az elbocsátásokkal párhuzamosan járatok is megszűnhetnek, miután a tengerentúli útvonalak fele deficitesen működik, a 107 repülőgépből álló flottából pedig 14 eladására készül az Air France.

Szakszervezeti források szerint az Air France három hónapot ad a pilótáknak arra, hogy javaslatokat tegyenek egy megállapodásra, cserébe nem szűnnének meg járatok, és nem adnának el gépeket.

A szakszervezetek a kormány közvetítését kérték a vezetőség és a pilóták között. Az állam ugyanis 17,6 százalékos tulajdonosa a légitársaságnak. Ségolene Royal közlekedési és környezetvédelmi miniszter jelezte: elképzelhető, hogy kinevez egy mediátort, ha a párbeszéd nem indul meg.

 

Öt dolgozót őrizetbe vettek a múlt heti incidens miatt

Hétfőn rendőrségi források közölték: őrizetbe vették az Air France öt dolgozóját, akik a francia légitársaság vezetőit október 5-én inzultálták.

Az öt férfi az Air France Cargo részlegénél dolgozik raktárosként. Négyet közülük hétfő hajnalban tartóztattak le a Párizs közeli lakóhelyeiken, az ötödik dolgozót pedig délelőtt. Nem tanúsítottak ellenállást. A szakszervezeti aktivistákat az incidensről készült felvételek alapján azonosították.

A rendőrségre tíz feljelentés érkezett hat biztonsági őr és a három megtámadott vezető részéről, valamint az Air France is panaszt tett az üzemi tanács megzavarása és rongálások miatt, amely öt évig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Az ügyészségi nyomozással párhuzamosan az Air France belső vizsgálatot is indított, amelynek során tíz olyan dolgozót azonosítottak, akik érintettek lehetnek a vezetők molesztálásban. Őket levélben értesíti a vállalat a szankciókról, többségüket elbocsátották.