Újraindult a rendszeres légi közlekedés Moszkva és Kairó között

Forrás: MTI

 2018. április 12. 14:06

Két és fél év után 2018. április 12-én először repült az Aeroflot orosz légitársaság járata Kairóba – közölte az Interfax hírügynökség.

A nap folyamán hosszú szünet után az Egyptair indított először menetrend szerinti utasszállító gépet Moszkvába. Vlagyimir Putyin orosz elnök január elején engedélyezte a két főváros közötti rendszeres légi járatok felújítását. Az államfői rendelet Kairót illetően feloldotta azt az ideiglenes tilalmat, melynek értelmében az orosz légitársaságok Oroszországból nem szállíthattak orosz állampolgárokat Egyiptomba, valamint visszavonta az utazási irodákra vonatkozó javaslatot is, amely eltanácsolta őket az egyiptomi légi utazást magában foglaló utak eladásától.

Putyin a turisztikai tilalmat 2015. november 8-án rendelte el, miután október 31-én terroristák a Sínai-félsziget fölött felrobbantották a Kogalimavia (nemzetközi üzleti nevén Metrojet) orosz légitársaság 7K-9268-as, Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó menetrend szerinti járatát. Az Airbus A 320-as típusú repülőgépen 217 utas – köztük 17 gyerek és 7 főnyi személyzet – tartózkodott. Ez volt az orosz légiközlekedés történetének legsúlyosabb tragédiája.

A moszkvai Vaszilij Blazsennij székesegyház

Fotó: pixabay.com

Putyin tavaly decemberben, az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel Kairóban folytatott tárgyalását követően jelentette be, hogy kész felújítani a Moszkva és Kairó közötti közvetlen légi közlekedést. Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter akkor azt mondta, hogy a kétoldalú forgalom újraindulása február elejére várható.

Az orosz közlekedési és az egyiptomi polgári repülési tárca ezt megelőzően egy 2017 februárjában Moszkvában előkészített jegyzőkönyvet írt alá a biztonsági együttműködésről. Ennek értelmében az Oroszországba légi járatokat indító egyiptomi repülőtereken a biztonságra olyan "orosz jogi személy" szakértői fognak felügyelni, amelyet az Oroszországi Szövetségi Légi Közlekedési Ügynökség (Roszaviacija) jelöl ki.

Kapcsolódó cikkek