Három év után újraindultak a kínai turistacsoportok Magyarországra

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. április 05. 14:23

Három év kihagyás után, április 5-én megérkezett az első hivatalos kínai turistacsoport Budapestre az Air China fedélzetén. Hogyan, milyen marketingeszközökkel segíti a kínai küldőpiac teljes visszaépülését hazánkban a Magyar Turisztikai Ügynökség? Jakab Zsófia vezérigazgató-helyettes válaszolt.

Közel kétszáz millió kiutazójával Kína a világ egyik legnagyobb küldőpiaca, ezért kiemelten fontos a magyar turizmus számára is. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint 2015 és 2019 között a kínai vendégek száma Magyarországon 122 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 105 százalékkal nőtt, a kínai turisták aránya a hozzánk érkező külföldi látogatókhoz képest dinamikusan javult, majdnem megduplázódott, az ázsiai régióból Kína teljesített a legjobban. Az ázsiai ország 2019-ben Budapest 9. legfontosabb küldőpiaca volt a vendégéjszakák száma alapján.

A lendületes bővülésben a pandémia óriási törést okozott. Míg 2019-ben 280 ezer kínai látogató 456 ezer vendégéjszakát töltött nálunk, 2022-ben csupán 24 ezer egyénileg érkezett kínai vendéget és 107 ezer kínai vendégéjszakát regisztráltak az NTAK-ban, ami 2,1 milliárd forintos forgalmat jelentett a hazai szálláshelyek számára.

Jakab Zsófia, az MTÜ marketing- és kommunikációs vezérigazgató-helyettese (j, elöl) és Csao Jang budapesti kínai nagykövet-helyettes a pandémia óta az első hivatalos kínai turistacsoport fogadásán a Liszt Ferenc-repülőtéren április 5-én

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A nyitás után helyzeti előnyben

Idén januárban jelentette be a kínai kormány, hogy február 6-tól engedélyezi a kínai turistacsoportok kiutaztatását külföldre a kínai utazás irodák számára. Először csak 20 ország felé nyitották meg ezt a lehetőséget, és az Európai Unió tagállamai közül csupán Magyarország szerepelt a listán. Március 15-től újabb 40 országot nyitott meg a kínai kormány, így jelenleg világszerte összesen 60 országba utazhatnak a kínai turistacsoportok. Egyre többen igényelnek magyarországi vízumot is.

A legnagyobb kínai utaztatók becslései szerint a Kína és Európa közötti utazások várhatóan csak 2026-ra térnek vissza a járvány előtti szintre, de már idén is a korábbi forgalom 60-70 százalékával számolhat a kontinens.

"A kínai utazási irodák a nyitás bejelentése után azonnal elkezdtek 8-10 napos monodesztinációs termékcsomagokat fejleszteni, amihez hathatós szakmai támogatást nyújtott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), hogy kihasználjuk Magyarország helyzeti előnyét az EU-ban" – mondta el lapunknak Jakab Zsófia, az MTÜ marketing- és kommunikációs vezérigazgató-helyettese. Az új mintaútvonalakon Budapesten és környékén kívüli, vidéki helyszíneink is helyet kaptak, például a Pécs-Villány régió, Balaton, Hévíz, Eger térsége, Debrecen és környéke vagy Pannonhalma. Ez azért fontos, mert korábban Magyarországra jellemzően egy európai körút egyik állomásaként látogattak el a kínai turisták, ami megmutatkozott a 2019-es 1,6 napos átlagos tartózkodási időben is.

Az ügynökségnél most abban bíznak, hogy – habár azóta bővült a kínai turisták számára elérhető országok köre – az újonnan kidolgozott csomagok kellően vonzóak ahhoz, hogy hazánkat mélyebben megismerni szándékozó, hosszabb tartózkodású turistákat is vonzzanak Kínából.

"A koronavírus-járvány ugyanis a Kínából Európába látogatók utazási attitűdjét is megváltoztatta: új, különlegesebb desztinációkat keresnek, hajlandók többet költeni, és egyre többen keresik az olyan utakat, ahol autentikus élményeken át mélyebben megismerhetik a helyi kultúrát, természeti környezetet. Az elmúlt évek fejlesztéseinek – a korszerű szálláshelyeknek, megújult váraknak, kastélyoknak, egyéb attrakcióknak – köszönhetően ráadásul magasabb minőségűvé, versenyképesebbé vált a hazai turisztikai infrastruktúra" – fejtette ki Jakab Zsófia.

Jakab Zsófia üdvözli az Air China április 5-ei járatával megérkezett kínai turistacsoport egyik tagját

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Március 26-án landolt a budapesti repülőtéren az első gép, amely már egy ilyen monodesztinációs útra érkező kínai turistákat hozott. Az Emirates járata ugyanakkor nem közvetlenül Kínából érkezett, és a fedélzetén utazó kínai turisták még egyéni vízummal vettek részt az utazáson. Az igazán nagy mérföldkő a kínai–magyar turizmus visszaépítésében április 5-én következett el, amikor három év kihagyás után, az Air China Csunkingból induló járatának fedélzetén, megérkezett az első csoportos vízummal (ADS) szervezett kínai turistacsoport is Budapestre, egy kizárólag magyarországi körtúrára.

A változó kínai utazói szokások következményeként potenciál lehet a klasszikus európai körutak mellett új, regionális körtúrákban is. Ez a trend az Air Serbia Tiencsin-Belgrád járatával programozott szerb–magyar utazási csomagok sikerét is előmozdíthatja, amelyek értékesítése új termékként szintén beindult.

 

Közösségi média promócióval és kínai roadshow-val népszerűsít az MTÜ

A Magyar Turisztikai Ügynökség a járványügyi korlátozások idején is folyamatosan promotálta Magyarországot Kínában annak érdekében, hogy fenntartsa az érdeklődést hazánk iránt. Jelenleg még nagyobb erőkkel, heti rendszerességgel kommunikálnak a kínai célközönség felé öt közösségi média felületen (többek között a WeChaten és a Weibón, utóbbin több mint 80 ezer követővel tudják megosztani tartalmaikat), terjesztik a kínai nyelvű digitális kiadványaikat és az országimázs videókat is elérhetővé tették kínai nyelven. Az ügynökség kínai nyelvű weboldalát folyamatosan frissítik a legfontosabb tudnivalókkal, ami közlésük szerint azért is hasznos, mert az utazási irodák ezekből a tartalmakból is meríthetnek ötleteket a termékfejlesztésekhez. A jövőben is folytatják a közösségi média és PR-kommunikációt, valamint további marketing- (úgynevezett co-op) kampányokat valósítanak meg a fontosabb utazási irodákkal a vendégéjszakák növelése érdekében.

Áprilisban emellett egy országpromóciós roadshow keretében, személyesen ismertetik meg a kínai partnerekkel Magyarországot, a fejlesztéseket és újdonságokat, többek között a szállodanyitásokat, illetve új rendezvényhelyszíneket és attrakciókat, amelyek a koronavírus-járvány kezdete óta megvalósultak Magyarországon. A négyállomásos (Peking, Csungking, Kanton és Sanghaj) roadshow során a MICE, és azon belül is az incentive és corporate szegmensre koncentrálnak, és ez arra is lehetőséget nyújt, hogy a magyar szolgáltatók frissítsék adatbázisaikat, üzleti kapcsolatokat építhessenek.

Az NTAK-adatokból is látszik, hogy a nyitás bejelentése óta máris mintegy 36 ezer vendégéjszakányi kínai foglalás érkezett erre az évre, míg a vidéki előfoglalások megháromszorozódtak tavaly ilyenkorhoz képest.

A MTÜ ezért bizakodó a kínai beutazóforgalom visszaépülésével kapcsolatban. „A hosszabb, csak hazánkat érintő kínai szervezett utaknak, a csunkingi és sanghaji közvetlen járatoknak köszönhetően hatalmas lendületet kaphat a beutazóturizmus az egyik legfontosabb távoli küldőpiacunkról. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a vendégforgalom 2019 után ismét rekord eredményekkel zárjon" – hangsúlyozta Jakab Zsófia.