Újraminősítették a balatoni kikötőket, ezek a legjobb marinák

Forrás: turizmus.com

 2023. június 28. 18:19

Újraminősítették a Balaton-körüli vitorláskikötőket a Magyar Vitorlás Akadémia NKft. által működtetett Kék Csillag kikötőminősítési védjegyrendszer keretében. Idén összesen harmincnégy marinát ellenőriztek.

Az előző, két évvel ezelőtt végzett felmérés eredményeivel összevetve a most regisztrált adatokat, jól látható a hazai kikötők színvonalának és infrastruktúrájának fejlődése. A minősítési rendszerben hangsúlyos pontok a kikötési lehetőségek és a szolgáltatások színvonala, emellett pedig ellenőrzik a környezetvédelmet, valamint az adott létesítményben működtetett edukációs programokat is – közölte a Magyar Vitorlás Akadémia.

A vizsgált marinák közül tizennégy érte el a legmagasabb, négycsillagos szintet. A védjegyoltalom alatt álló felmérési rendszer az idei évre kibővült és tartalmaz edukációra, oktatásra, versenyzőképzésre, valamint közösségi és kulturális programokra vonatkozó adatokat, melyeknek segítségével egy-egy létesítmény a maximálisan adható pontszámot túlteljesítheti.

Mindezek alapján kiemelkedik hét marina: a Fenyves Yacht Club, a Kékszalag PORT, a Balatonfüredi Yacht Club, a BL YachtClub&Apartments, a Keszthelyi Yachtkikötő, a Tihanyi Hajós Egylet, valamint az Alsóörs Marina.Ezek a létesítmények a 100 százalékot meghaladó szintet teljesítettek. A felmérésben háromcsillagos szintet hat marina ért el, nyolc kikötő kétcsillagos, öt pedig egycsillagos minősítést kapott.

marina

Egy teljesen új marinával, a balatonfüredi Kékszalag PORT-tal is bővült a hálózat

Fotó: Magyar Vitorlás Akadémia NKft.

Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője, a felmérés vezetője elmondta, 2023-ra számos kikötő részben, vagy teljes egészében megújult, illetve az előző felmérési időszakhoz képest egy teljesen új marinával, a balatonfüredi Kékszalag PORT-tal is bővült a hálózat.

„A 2021-es minősítés óta több marina teljesen más arcát mutatja, a sok példa közül említhetem az Aliga Portot, a Balatonfői Yacht Clubot, valamint a Balatoni Hajózási Zrt. üzemeltetésében működő Balatonföldvári Vitorláskikötőt. Mások mellett ezek a létesítmények is szintet léptek. Büszkén láttuk, hogy a vitorlásoktatásnak, utánpótlásnak otthont adó kikötők is egyre nagyobb számban jelennek meg a Balaton körül. Összességében elmondható, hogy két év alatt szintet lépett a tó körüli vitorlásszolgáltatás és infrastruktúra."

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerint a sportág szempontjából is nagyon fontos, hogy megfelelő színvonalú létesítményekbe térhetnek be a hazai vitorlázók, valamint ezek adnak otthon a fiatal sportolóknak. „Ahhoz, hogy sportágunk külföldi, valamint hazai megítélése minél pozitívabb legyen, lényeges, hogy milyen állapotú, minőségű és felszereltségű kikötőkbe érkezhetnek akár a szabadidős-, akár versenyvitorlázó társaink. Egy ilyen felmérés pedig szerintem amellett, hogy tiszta képet ad a hazai vitorlásinfrastruktúra állapotáról, segít abban is, hogy milyen fejlesztési irányokat érdemes megjelölni a jövőben.”

A felmérésben részt vett és alacsonyabb szintet elérő kikötők esetében is felújítási munkálatokat terveznek a jövőben, így várhatóan az elkövetkezendő években tovább emelkedik a Balaton körüli marinák színvonala.