Újranyitják a Central Park titkos oázisát

Forrás: MTI

 2016. május 19. 14:31

Több mint nyolcvan év után újra megnyitja kapuit a New York-i Central Park egy titkos oázisa, amely jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt tizenöt évben, hogy lenyűgöző természeti kincsei révén elfeledtesse látogatóival a nagyváros nyüzsgését.

A Hallett Nature Sanctuary a hatalmas zöldterület délkeleti csücskének egy valamivel több mint másfél hektáros félszigetén terül el. A kerítéssel körbefuttatott területet nem nehéz megtalálni, ám még a tősgyökeres New Yorkiak közül sem sokan tették be a lábukat az aprócska oázisba.

Ez azonban korántsem a helyiek hibája, a félszigetet ugyanis, amelyet 1986-ban kereszteltek át a természetkutató ifjabb George Harvey Hallett előtti tisztelet jelenként, 1934-ben lezáratta a város akkori főépítésze, Robert Moses, aki egy madárvédelmi területet álmodott meg a földdarabra.

A Hallett Nature Sanctuary népszerű pihenőhelye volt a vándormadaraknak az elmúlt több mint nyolcvan évben. Az emberek távolmaradása és a kevés karbantartási munka miatt azonban, a félsziget növényvilága teljesen elvadult és több betolakodó faj megvetette a lábát a területen.

Egy természetvédelmi kezdeményezés keretében a park dolgozói az elmúlt 15 évben lassan, de biztosan megtisztították a területet az elvadult növényzettől és őshonos fajokat telepítettek be, öntözőrendszert építettek ki és rendbe tették az ösvényeket.

Három évvel ezelőtt a Central Park látogatói még csak szervezett vezetéssel kaphattak egy kis ízelítőt a terület hangulatából. Több mint nyolcvan év után azonban a Hallett Nature Sanctuary hamarosan újra rendszeresen fogad látogatókat, akik július 1-jétől augusztus végéig heti négy napon át kereshetik fel a hatalmas metropolisz aprócska gyöngyszemét.