Újszerű megközelítés a szabadidős kerékpározók szegmentálásában

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 23. 15:08

A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a kerékpáros turizmus iránt érdeklődő fogyasztókat szegmentálta újszerű megközelítésben a szerző.

A kerékpárok iránti kereslet globális szintű növekedést mutat, amit a Covid-19-járvány tovább fokozott. A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számában megjelent „Sajátos szegmensek meghatározása a szabadidős kerékpározók körében” című tanulmányban Bundság Éva Szabina a kerékpáros turizmus iránt érdeklődő fogyasztókat szegmentálta újszerű megközelítésben.

A tanulmány rövid összefoglalója:



Az utóbbi években a kerékpározás közkedvelt tevékenységgé vált, a kerékpáros turizmus fellendült, a kerékpárok iránti kereslet emelkedik és a piac egyre erősebben bővül. Jelen kutatás a kerékpáros populáció szegmentált megközelítésére fókuszál, és célja, hogy sajátos szegmenseket azonosítson a szabadidős kerékpározók körében.

A kutatás eredményei alapján a szegmentálás a kerékpározók körében is értelmet nyer, hiszen jól körülhatárolható, sajátos tulajdonságokkal, motivációkkal és szokásokkal rendelkező csoportok különíthetők el.

A kérdőíves megkérdezés alapján, ami 246 kitöltő válaszát tartalmazza, négy kerékpáros szegmens azonosítható, melyeknél tudatosság, felkészültség, közösségi aktivitás, rendezvénylátogatás, valamint preferenciák tekintetében mutatkoznak különbségek. Az eredmények gyakorlati szempontból is relevánsak, hiszen a szegmensek jellemzőire alapozva hatékonyabban lehet a kerékpározókat elérni, megszólítani és személyre szabott ajánlatot kínálni számukra.

A kutatás eredményei a turisztikai és közlekedési szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.

Nyitókép: 123rf.com