Uniós elváráslista készül fapadosoknak

Forrás: turizmus.com

 2019. december 28. 15:39

Hosszú egyeztetési folyamat végén elkészült a fapados légitársaságokra vonatkozó fogyasztóvédelmi akcióterv-javaslat a légi utasok jogainak védelmére.

A javaslat kezdeményezője, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának (TRAN) első alelnöke a napokban juttatta el a dokumentumot Adina Valean közlekedéspolitikáért felelős uniós biztosnak – írja az MTI.

Az uniós biztosnak benyújtott csomag többek között arra tesz javaslatot, miként biztosítsa a low-cost légitársaság az átfoglalások zökkenőmentességét, hogyan értesítse hatékonyan az utasokat a járatmódosításokról, illetve mennyi idő elteltével kell minden utasnak ivóvizet biztosítani a fedélzeten, ha bármilyen okból késik a felszállás.

A fapados fogyasztóvédelmi minimumelvárásokat idővel kiterjeszthetik a hagyományos légitársaságokra is

Fotó: British Airways

Mindemellett a csomag azt is indítványozza, hogy a légitársaságok ügyfélszolgálatainak telefonos elérését ne lehessen emelt díjas szolgáltatásként üzemeltetni, illetve hogy jogos követelés esetén az ügyfélnek joga legyen legkésőbb harminc nap alatt megkapni az esetleges kompenzáció összegét.

A fapados üzleti modell egyértelműen üdvözlendő, azonban az elmúlt időszak botrányai miatt egy fogyasztóvédelmi "etikai kódex" létrejötte nélkülözhetetlen volt – emelte ki közleményében Ujhelyi István. Egyben reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy idővel tovább lehet lépni akár a jogalkotás irányába is, és ki lehet terjeszteni az etikai elvárásokat a most formálódó, új és fenntartható "légiközlekedési ökoszisztéma" egészére.