Ünnepélyes keretek között nyílt újra a spanyol-portugál határ

Forrás: MT!/turizmus.com

 2020. július 02. 13:12

A spanyol és portugál állam- és kormányfők részvételével, ünnepélyes keretek között nyílt meg újra a határforgalom szerdán az Ibériai-félsziget két országa között, amelyet március közepén korlátoztak a koronavírus-járvány miatt.

VI. Fülöp spanyol király és Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyolországi Badajozban fogadta Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnököt és António Costa kormányfőt, ahonnan a határ portugál oldalán található Elvasba keltek át. Mindkét városban rövid, jelképes ünnepséget tartottak.

„Reméljük, hogy ezeket a határokat soha többé nem kell lezárni járvány miatt” – fogalmazott Pedro Sánchez az Elvasban tartott sajtótájékoztatón.

António Costa hangsúlyozta: a két ország közötti határnyitásban nem a fertőzés fenyegetését látják, hanem a közös fejlődés, a gazdaság helyreállításának esélyét.

Mindenki számára világos, hogy amíg nincs védőoltás, együtt kell élnünk a vírussal az egész világon. „Ez az új valóság” – tette hozzá, és felhívta a figyelmet az egészségügyi előírások betartására.

A spanyolországi Badajozban (képünkön) és a határ portugál oldalán található Elvasban tartották a határnyitási ünnepséget

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt három és fél hónap során csupán kilenc átkelőpont működött a két ország közötti, több mint 1200 kilométer hosszú határon, amelyeken csak az áruszállítók és a naponta ingázó munkavállalók kelhettek át.

Spanyolország tíz nappal ezelőtt nyitotta meg határait az uniós tagállamok állampolgárai előtt, kivéve Portugáliát, amely maga kérte a július elsejei nyitást. Ettől a naptól 14, a schengeni övezeten kívüli országgal szemben szűnnek meg a beutazási korlátozások az Európai Unióban.

A spanyolországi repülőterek továbbra sem működnek teljes kapacitással, de fokozatosan elkezdték a bővítést, például Madridban az eddigi egy helyett, már két terminálon zajlik az utasforgalom, noha kettő továbbra is zárva van. Murciában hónapok óta most először fogadtak nemzetközi légi járatot.

A spanyol légikikötőket üzemeltető Aena vállalat tájékoztatása szerint július elsején több mint 1400 járat érkezik és indul az országban, tavaly ezen a napon a forgalom 6500 járat volt.

A reptereken, kikötőkben hőkamerákat szerelnek fel, hogy ellenőrizhessék az utasok testhőmérsékletét, valamint megnövelik az egészségügyi személyzet létszámát is. Az érkezőknek kérdőívet kell kitölteniük, amelyben egészségi állapotra, a koronavírusra jellemző panaszokra, korábbi úti célokra kérdeznek rá egyebek mellett, és a beutazóknak meg kell adniuk elérhetőségeiket is.

A dokumentumot ki lehet tölteni elektronikusan a spanyol egészségügyi minisztérium által létrehozott oldalon, vagy az ahhoz tartozó ingyenesen letölthető mobiltelefonos alkalmazásban. Augusztus elsejétől már csak ebben a formában fogadják el, megszűnik a papír alapú kérdőív.