Ünnepi nosztalgiajáratok Pest és Szolnok között

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 29. 16:53

Ünnepi gőzfelhős nosztalgiavonatokat indít a MÁV Nosztalgia szeptember 2-án, a Pest–Szolnok vasútvonal megnyitásának 170. évfordulója alkalmából.

Magyarország második gőzvontatású vasútvonalán 1847. szeptember 1-jén indult el a forgalom. A jeles esemény alkalmából a MÁV Nosztalgia két járatot is indít: szeptember 2-án, szombaton gőzvontatású nosztalgiavonatok közlekednek Nyugati pályaudvarról Szolnokra.

A rendezvényen a nosztalgiaflotta legszebb vasúti járműveit sorakoztatják fel, ráadásul az első ünnepi szerelvényen a Szent Korona hivatalos másolata a patinás Teakfa Orient kocsiban „utazik”. A MÁV Nosztalgia ünnepi vonatában klasszikus fapados és párnás fülkés kocsik is helyet kapnak. Az első ünnepi járat 8:10-kor indul, élén a 242-001 sorozatú gőzmozdonnyal, a második 8:30-kor robog ki, és a 204-es (220, 194-es pályaszámú) gőzmozdony vontatja.

A szolnoki állomáson a MÁV-csoport és Szolnok városa ünnepségsorozattal tiszteleg a térség életét 170 éve meghatározó vasútvonal megnyitása előtt: a gőzvontatású nosztalgia különvonatok utasait a MH Légierő-zenekar Szolnok és a szolnoki MÁV Férfikórus köszönti, lesz emléktábla-avatás és koszorúzás, ünnepélyesen megnyitják a Kultúr várótermet és a Szolnoki Vasúti Almárium tematikus időszaki kiállítását.

Magyarország második gőzvontatású vasútvonalán 1847. szeptember 1-jén indult el a forgalom

Fotó: MÁV Nosztalgia

Az ünnepi gőzös járatok utasai a RepTárban megnézhetik a repülőmúzeum egyedülálló kiállítási anyagát, a Szent Korona hiteles másolatát, valamint a „Megy a gőzös…” című vasúttörténeti vándorkiállítást. A MÁV Nosztalgia ünnepi szerelvénye nyitva áll a RepTár vendégei számára is.

A Szolnok Napja rendezvény keretében a 161 éves Szolnoki Járműjavító nyílt napján, 10 és 16 óra között lehetőség lesz többek között az ipartörténeti jelentőségű, 110 éves víztorony és a járműjavító egyes üzemegységeinek megtekintésére, számos, helyben felújított mozdony, valamint a 242-001 sorozatú gőzmozdony és az általa vontatott nosztalgiaszerelvény megtekintésére.