UNWTO Barométer: 2021 második felében állhat helyre a turizmus

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. július 30. 08:45

A Turisztikai Világszervezet legfrissebb felmérése szerint legkorábban 2021 első felében, de inkább az év második részében kerülhet vissza a megszokott kerékvágásba a globális turizmus.

A Turisztikai Világszervezet legfrissebb, 2020. júliusi Világturisztikai Barométere szerint júniusban lassan újraindult a globális turizmus.

Májusban még az egy évvel korábbihoz képest 98%-os volt a visszaesés a nemzetközi turistaérkezések terén, az év első öt hónapját tekintve pedig ugyanez az adat 56%-os mínuszt mutat.

Ez azt jelenti, hogy a 2020 január és május közötti időszakban 300 millióval kevesebb nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, mint egy évvel korábban, ez pedig 320 milliárd dollár bevételkiesést jelent az ágazat számára globálisan.

A nemzetközi turistaérkezések alakulása globálisan

 

A turizmus terén a járvány negatív hatásait elsőként Ázsiában és a Csendes-óceán térségében lehetett érezni, ott az idei első öt hónap során 60%-os volt a nemzetközi érkezések terén a visszaesés. Európában 58%-os, a Közel-Keleten 51%-os, Amerikában és Afrikában pedig 47%-os volt a mínusz az említett időszakban.

A jelentés ugyanakkor azt is leírja, hogy a globális turizmus a nyári hónapokban lassan és fokozatosan újraindult számos országban, különösen Európában, az utazási korlátozások feloldásával párhuzamosan.

Az UNWTO Bizalmi Indexe ugyanakkor rekordalacsony szintre zuhant a május-augusztusi időszakra vonatkozóan.

A világszervezet által felkért szakértők többsége szerint a nemzetközi turizmus 2021 második felére térhet teljesen magához, valamivel kevesebben gondolják úgy, hogy már a jövő év első felében eljöhet a fellendülés.

A kilábalás akadályai között a legfontosabbak az érvényben levő utazási korlátozások és határzárak, a két legfontosabb küldőpiac, az USA és Kína leállása, továbbá a későbbi lezárásoktól és korlátozásoktól való félelem. A romló globális gazdasági környezet sem kedvez a fogyasztói bizalom helyreállásának.

Rengeteg a bizonytalansági tényező, egyre későbbre teszik a szakértők az ágazat kilábalásának időpontját

Fotó: 123rf.com

A szakértők fele szerint a belföldi turizmus már 2020 második felére helyreállhat számos desztinációban, a megkérdezettek másik fele ugyanakkor csak 2021-ben számít erre.

Az utazások jellemzői is megváltoztak: az utazók általában kisebb távolságokra utaznak, a foglalás és az utazás időpontja közötti idő lerövidült és nőtt az autós utak népszerűsége.

Az UNWTO magyar munkatársa, Janech Péter a közelmúltban interjút adott lapunknak, a kétrészes írásból kiderül, hogyan képzeli el a világszervezet az ágazat jövőjét, milyen változásokat indukál a mostani válság.

A járvány mélypontján, idén májusban tette közzé egyébként az UNWTO a prognózisát, amelyben háromféle kilábalási forgatókönyvvel számoltak.