Vízumkorlátozásokat vezet be az USA a magyar útlevéllel rendelkezőkkel szemben

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 01. 14:15

Az Egyesült Államok kedden korlátozásokat vezetett be a magyar útlevéllel rendelkezőkre a Vízummentességi program keretében. Az indoklás szerint a magyar kormány nem teljesítette hiánytalanul annak biztonsági követelményeit.

"Magyarország kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik" – közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége weboldalán.

A módosítás azonnali, de nem visszamenőleges hatályú.  Az ESTA érvényességének csökkentése kizárólag a bejelentés hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti.  A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek.

Az ESTA érvényességének csökkentése kizárólag bejelentés hatálybalépése után beérkezett új kérelmeket érinti

Fotó: 123rf.com

A lépés indoklásában azt írták, az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. A mostani döntésért a magyar kormányra hárítják a felelősséget, amiért az 2011 és 2020 között "egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül." A módosítás mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik – tették hozzá. Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól – reagált a Belügyminisztérium az MTI-nek. Azt írták, hogy Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét.

A Vízummentességi program (VWP) lehetővé teszi Magyarország és 39 másik ország állampolgárai számára, hogy rövid távú üzleti vagy turisztikai tartózkodás céljából vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. A VWP keretében utazóknak azonban érvényes ESTA jóváhagyásra van szükségük.