USA: újabb szigorítás a beléptetésben

Forrás: turizmus.com

 2017. július 03. 12:28

Új biztonsági szabványokat jelentettek be az USA-ban a napokban, jelezve, hogy a légitársaságoknak is frissíteniük, fejleszteniük kell a szűrésüket, hogy lehetővé tegyék a laptopok repülőgépekre történő felvitelét. Erre 21 nap áll rendelkezésükre.

Az új biztonsági intézkedések az Egyesült Államokba érkező összes kereskedelmi járatra érvényesek, egy részük látható lesz, egy részük a háttérben zajlik, és fokozatosan vezetik be őket.

Magukban foglalják az elektronikus eszközök továbbfejlesztett szűrését, az utasok alaposabb ellenőrzését és olyan új intézkedéseket is, amelyek célja a belülről érkező támadások kizárása.

A légitársaságokat és a repülőtereket még hatékonyabb ellenőrzési technológiák bevezetésére kívánják ösztönözni, illetve a reptereket arra, hogy létesítsenek elő-beléptető és vámkezelő pontokat.

Azok a légitársaságok, amelyek nem működnek együtt a fenti intézkedésekben, fel kell, hogy függesszék járataikat – mondta az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma.

Az új biztonsági intézkedések az Egyesült Államokba érkező összes kereskedelmi járatra érvényesek

Fotó: CNN

Az új biztonsági előírásokkal kapcsolatosan az Amerikai Utazási Szövetség az alábbiakat közölte:

A biztonság kérdése alapvető és elengedhetetlen a turisztikai iparág életképességéhez. Ez nemcsak a turizmus, de az egész gazdaság számára fontos. Az intézkedések talán nagy terhet rónak a repülőterekre, a légitársaságokra és az utazókra, de a biztonságot mindenáron meg kell teremteni és fenntartani.

Ugyanakkor ismételten arra kérik a Trump vezette kormányzatot, hogy minden, biztonsági korlátozásokkal kapcsolatos üzenetében és kommunikációjában hangsúlyozza azt is, hogy az ország tárt karokkal várja a legálisan utazó turistákat. Mert a világnak hallania kell: az USA „zárva van a terror előtt, de nyitott az üzleti életre és a turizmusra”.

Mindeközben az Index-en azt olvashattuk, hogy az elmúlt napokban jelentősen megugrott az Egyesült Államok határáról visszafordított magyar állampolgárok száma. Kumin Ferenc New York-i főkonzul a Kossuth rádióban kiemelte: az USA-ban a határőr dönti el, hogy aki turistaként érkezik az országba, beléphet-e, vagy fennáll annak gyanúja, hogy valójában illegálisan munkát akar vállalni.

A legális amerikai munkavállaláshoz szükséges iratok megszerzése akár évekig eltartó, bonyolult procedúra. Sok, szervezett bűnözői körök által megtévesztett ember abban a tudatban kel útra, hogy teljesen szabályosan dolgozhat a tengerentúlon, így kiszolgáltatott helyzetbe kerül.