Utánpótláskorú kerékpárosok támogatására hoz létre alapítványt az MKSZ

Forrás: turizmus.com

 2021. május 13. 11:43

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) csütörtöki siófoki sajtótájékoztatóján Princzinger Péter, a szövetség elnöke elmondta: a magyar kerékpársport fejlődési pályára állt az elmúlt években, egyre több szakágban vannak nemzetközi eredmények, a sportág egészséges, erőtől duzzad.

„Ma már nem lehet statisztikai véletlennek nevezni az elért eredményeket” – fogalmazott Princzinger Péter, legfrissebb kiemelkedő eredményként megemlítve, hogy Valter Attila a legjobb 25 év alatti versenyzőnek járó fehér trikót viseli a Giro d'Italián, és negyedik helyen áll összetettben.

Hozzáfűzte: a kiemelkedő eredmények ellenére nem dőlnek hátra, hanem a jövő eredményessége érdekében az utánpótlásversenyzőkre is kiemeltebben figyelnek.

A már meglévő programok mellett a következő lépés az utánpótláskorú sportolók versenyeztetése szakágtól függetlenül – jelezte az elnök.

A képen balról jobbra: Dér Zsolt, Princzinger Péter, Karl Ádám

Fotó: [forrás]

A szövetség egymillió forint vagyoni hozzájárulással létrehoz egy alapítványt erre a célra, az ide érkező támogatásokat pedig egységes felosztási pontrendszer alapján juttatják műhelytámogatásként utánpótlásnevelő kluboknak, egy háromfős kuratórium és az MKSZ elbírálása alapján.

A cél, hogy a fiatalok versenyrutint szerezve minőségi kerékpárosokká válhassanak, ehhez kap plusz hozzájárulást a 8-15 esztendős korosztály. A Magyar Kerékpáros Utánpótlásért Alapítványba érkező összegek felhasználásáról minden november–decemberben döntenek majd a következő esztendőt illetően.

Dér Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint fontos, hogy személyre szabottan tudják támogatni a fiatalokat, ami elősegíti a tudatosabb felkészülést, sportolást.

„Igyekszünk őket nemzetközi szinten versenyeztetni, hiszen fontos, hogy már most azokban a közegekben mérettessék meg magukat, ahová el szeretnének jutni a jövőben” – közölte.

A Tour de Hongrie-n szereplő magyar válogatott kiemelt embere, Karl Ádám úgy fogalmazott: a hazai kerékpársport nagy fejlődésben van strukturális és eredményszinten is. Megemlítette a Tour de l'Avenirt is, a fiatalok Tour de France-án két éve volt lehetőségük részt venni a magyar válogatottal, ami nagyon sokat jelentett a jövőjük szempontjából.

„A Tour de Hongrie külső szemmel nagyon motiváló gyermekként, én pedig büszke vagyok, hogy itt lehetek, és a magyar válogatottban fehér trikót viselhetek a magyar körverseny mai szakaszán” – nyilatkozott Karl Ádám.